Щоб антикорупційна діяльність державних органів була результативною, вона має координуватися централізовано. Таким є один з висновків круглого столу на тему «Національна стратегія «Стоп корупція!»: застосування міжнародної практики боротьби з корупцією в умовах України».

«Кожен орган, звичайно, має виконувати свої функції, але вся антикорупційна діяльність має координуватися централізовано», — сказала керівник Міжвідомчої робочої групи з питань антикорупційного законодавства Олена Тищенко. Разом з тим, вважає вона, державний орган з боротьби з корупцією має бути максимально незалежним та не повинен розслідувати не пов’язаних з корупцією питань.

«Поки такий орган не створено, як тимчасовий механізм ми розглядаємо повернення повноважень Урядовому уповноваженому до моменту, доки не буде створена нормальна робоча служба з боротьби з корупцією. Бо долати це явище і координувати діяльність потрібно вже сьогодні», — зазначила О. Тищенко.

Цю думку підтримала й Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики Тетяна Чорновол, котра зазначила, що поки що має мало можливостей для протидії цьому явищу. За її словами, поки що уповноважений не наділений належними повноваженнями, тож його робота фактично обмежена інформаційною функцією. «Нами напрацьовано цілий перелік ініціатив, але є проблема з їхньою реалізацією», — сказала вона та нагадала, що в парламенті зареєстровано законопроект про Національну службу протидії корупції, однак тривалий час його не вдається ухвалити.

«На жаль, цей законопроект не проголосовано, тож я опинилася в дуже складній ситуації: вже минуло кілька місяців, а людина, яка відповідає за боротьбу з корупцією, досі залишається без інструменту, яким надані повноваження можна реалізовувати», — зазначила Урядовий уповноважений.

Т. Чорновол вважає, що в ситуації, поки відповідний закон не ухвалено, було б доцільно тимчасово утворити при Кабміні службу з боротьби з корупцією. «Працювати треба зараз, бо корупція в країні загрожує не тільки економічній, а й національній безпеці. Ми не можемо сидіти і чекати, коли буде створена служба», — наголосила вона.

Під час круглого столу також йшлося про механізми люстрації щодо тих, хто вчинив корупційні діяння. Зокрема, О. Тищенко вважає, що за участь у корупційних схемах, крім політичної, потрібно передбачити кримінальну відповідальність, оскільки відсторонення від посади не є належним покаранням.

Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики Тетяна Чорновол, керівник Міжвідомчої робочої групи з питань антикорупційного законодавства Олена Тищенко (зліва направо) під час засідання круглого столу.

Фото Михайла МАРКІВА.