Минулими вихідними в місті Ржищеві Кагарлицького району Київської області святкували ІV фольклорно-етнографічний і археологічний фестиваль.

Розпочався він на найвищій точці Ржищева — в урочищі Рипниця. Тут 1984 року було відкрито поселення трипільської культури — розкопано чотири древні поселення. Студія реконструкції трипільської кераміки товариства «Кола-Ра», яким керує Олексій Трачук, продемонструвала нашим сучасникам спосіб випалювання виробів із глини того часу: піч, викопана просто в землі, нагадує міні-мартен. Найголовніше у випалюванні кераміки — витримати температуру в межах 950 градусів, визначали її за кольором глиняного черепка. Судячи зі знахідок трипільської кераміки, наші предки володіли цим мистецтвом досконало.

Олег Фіголь, фельдшер за освітою і захоплений археолог, продемонстрував виготовлення наконечників для стріл, ножів і лез сокири, виготовлених із дерева, шкіри і кремнію (!), точно повторюючи знаряддя трипільської культури.

На примітивному ткацькому верстаті, зібраному з гілок дерев, жінки ткали лляне полотно, сукали мотузки, плели сіті, здатні витримати великих тварин.

Трипільську культуру відкрито наприкінці ХІХ століття відомим археологом Вікентієм Хвойкою. Досі залишається загадкою її блискуча поява наприкінці VІ тисячоліття до н. е. і раптове зникнення через дві тисячі років.