Навряд чи ще десь, окрім хіба що Львова, так масштабно і серйозно готуються відзначати 150-річчя від дня народження великого Каменяра, як в Івано-Франківську. Ім’я зобов’язує! Ще у вересні минулого року голова ОДА Роман Ткач видав відповідне розпорядження і крок за кроком справа йде вперед. З чим уже впоралися прикарпатці та як збираються відзначати ювілей — про це наш кореспондент запитав у заступника начальника головного управління культури і туризму ОДА Романа Братковського.

— Насамперед хочемо глибше і краще пізнати спадщину Франка, — каже Роман Степанович. — Уже рік у бібліотеках області тривають Франкові читання за участю науковців і письменників краю. У містах Надвірній, Коломиї та Болехові зводять Каменяреві пам’ятники. Через брак коштів найпевніше до ювілею пам’ятник відкриють лиш у Болехові. Кажуть, це буде найкращий пам’ятник письменнику на весь західний регіон.

До ювілею особливо готується гуцульське село Криворівня Верховинського району, де є літературно-меморіальний музей Івана Франка та хата-гражда Параски Харук, на обійсті якої бував письменник. Щоб гості могли зручно їхати до цього гірського села, від Верховини до Криворівні та в центрі села впорядковується сучасна дорога, на що виділено 600 тисяч гривень. Сам музей добудують, експозицію оновлять. Підправлять інтер’єр і хати-гражди, облаштують подвір’я. На це з Мінкультури область отримала близько 200 тисяч гривень. Якби не дощі, кошти були б уже освоєні. «З цим поспішаємо, — каже пан Роман, — бо вже наприкінці липня до Верховини приїдуть 40 молодих письменників з усієї України. Звідси вони розпочнуть свою тижневу подорож по місцях, пов’язаних з життям і творчістю Франка. Це села Криворівня, Баня Березів, Лолин, міста Коломия, Галич, Болехів, Івано-Франківськ та інші». Письменники проведуть зустрічі з читачами, «круглі столи», творчі семінари, а потім приєднаються до учасників Всеукраїнської літературно-мистецької естафети «Від Криворівні до Нагуєвичів».

А в селі Довгопіллі Верховинського району, де колись художник Іван Труш написав знаменитий портрет Каменяра, зберуться на пленер художники з різних регіонів. Вони малюватимуть карпатські пейзажі. Дві картини кожен подарує Прикарпаттю: одну — обласному краєзнавчому музеєві, а другу — селу Довгопіллю.

Місцеві видавництва за підтримки обласної влади готують до видання бібліографічний довідник «Іван Франко і Прикарпаття», туристичну карту «Франковими стежками», дослідження франкознавця з Коломиї Івана Білинкевича та відомого івано-франківського краєзнавця Петра Арсенича, святковий альманах з нагоди 35-річчя створення обласної письменницької організації. Всеукраїнський конкурс на краще виконання франкових творів серед інститутів мистецтв та театральних вузів України проведе Інститут мистецтв Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника. А з гала-концертом його переможці виступлять у Криворівні.

За традицією, у Верховині відбудеться кінофестиваль на гуцульську тематику. Він розпочнеться показом картини «Захар Беркут» за повістю Франка. Коломийщина ж готується провести 25—27 серпня ХІІІ Міжнародний гуцульський фестиваль. Епіцентром подій буде, звісно, обласний центр. У дні святкувань тут на площах читатимуть твори Франка, співатимуть пісні та романси на його слова, майстри декоративно-ужиткового мистецтва, художники виставлять твори на ювілейну тематику. Інтелігенція міста збереться на велику святочну академію. У стінах будинку, де колись Франко читав свою поему «Мойсей», вона зазвучить знову. А міська влада обіцяє поновити могилу Юзефи Дзвонковської, яку кохав Франко. На жаль, за радянських часів цвинтар, де вона була похована, зрівняли з землею.

Є сподівання, що колектив облмуздрамтеатру, який носить ім’я Каменяра, отримає статус «академічного». Цього року його репертуар поповнився драмою «Украдене щастя». Ще один обласний театр — Коломийський драматичний — нещодавно привіз гран-прі Міжнародного фестивалю «Мельпомена Таврії» у номінації «режисура» за постановку повісті Франка «Боа констріктор». Здійснив її випускник Київського інституту театру і кіно Максим Голенко.

А загалом кожна місцевість, кожен заклад готує якусь свою «родзинку» до свята, прагнучи висловити любов і повагу до свого Мойсея, як тут називають Франка.

Івано-Франківська область.