За останні півтора року Міністерство освіти і науки України позбавило ліцензій понад 100 вищих навчальних закладів по всій країні. Причому деякі з них припинили свою діяльність повністю. А нещодавно Державна акредитаційна комісія перевірила ще 21 вуз. Майже всі вони або їх підрозділи більше не функціонують.

За словами міністра Станіслава Ніколаєнка, його відомство не може погодитися з діяльністю освітніх установ, де навчальний процес лише імітується. Тому періодично проводиться чистка, покликана підвищувати рівень української вищої освіти. Так, в Одеській філії Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна» знайшли цілу купу порушень. Дітям-інвалідам дуже складно дістатися до місця навчання: всі аудиторії розташовані на четвертому поверсі. Це при тому, що ліфта і спеціальних пристроїв для безперешкодного доступу в будівлі немає. До того ж у навчальному закладі без ліцензії готують «спеціалістів» з «комп’ютерного еколого-економічного моніторингу». Міжнародний медичний коледж у Києві взагалі не має власного будинку. Він орендує приміщення на території клінічної лікарні № 1. А завідувачем фармацевтичного відділення, який навчає студентів технології ліків, виступає звичайний учитель біології та хімії середньої школи. Аналогічна картина спостерігається і в інших областях. Переважно у філіях університетів.

— Студенти, введені в оману, продовжать навчання, — розповів «Голосові України» Василь Шинкарук, начальник управління ліцензування, акредитації та нострифікації МОН. — Їх переведуть до базових навчальних закладів, якщо було закрито філію. Або на аналогічні факультети за такою самою спеціальністю до іншого університету. Для цього студентам треба буде скласти перехідні іспити.

А поки що фахівці Міносвіти радять усім абітурієнтам та їхнім батькам уважно знайомитися з документацією обраного навчального закладу, перевіряти його ліцензію перед тим як подавати документи.