Футбол. Лише епізодами збірна України на досить високому рівні грала у чвертьфінальному матчі проти Італії. Особливо до й одразу після перерви підопічні Олега Блохіна, якого європейська преса назвала «генералом», налагодили гру, створили кілька гострих моментів. Та що вдієш... Не буває так, щоб команда-дебютант отак просто, нікого не спитавшися, вискочила б на призове місце.

— Грою своєї команди як тренер я повністю задоволений, — сказав Олег Блохін у прес-центрі гамбурзького стадіону. — Ми вийшли до чвертьфіналу, куди не змогли пробитися і cильніші за нас збірні. Те, що ми програли 0:3, — нічого страшного. Збірна Італії — добра команда, яка не пробачає дитячих помилок у захисті. Хоча, гадаю, за рахунку 0:1, якби ми забили м’яча, коли мали момент, тоді гра могла скластися зовсім по-іншому. Втім, варто визнати, що збірна Італії за класом вища за нас.

— Можливо, на дії збірної України в цьому матчі вплинула втома?

— На чемпіонаті світу втомилися геть усі команди. Я ж не сказав, що збірна Італії тепер настільки сильніша, що рахунок мав бути 3:0 на її користь. Я говорив, що клас окремих гравців збірної Італії вищий, ніж клас окремих футболістів української команди. Є чого прагнути.

— Чи спантеличив ваших підопічних «швидкий» гол?

— У такому разі можна казати: ми взагалі були спантеличені тим, що грали на ЧС—2006. Хлопці нормально почувалися. Зрозуміло, що з такою командою, як збірна Італії, в якої чудовий захист, пропускати першими, мабуть, не варто було. Чим довше рахунок тримався б 0:0, тим більше нервувалися б футболісти збірної Італії.

— У багатьох ЗМІ можна прочитати й почути, що, мовляв, «Скуадра адзурра» грає у старомодний футбол. А ви як думаєте?

— Тут, у Німеччині, я стільки всякого наслухався про нашу команду. Що вона демонструє незрозумілий футбол. І що взагалі ми не граємо. Тому дивуватися публікаціям перестав. Та я не стверджував би, що збірна Італії грає у старомодний футбол. Команди, котрі вийшли до півфіналу, гідні того, щоб виграти чемпіонат світу.

— Кому з претендентів на титул симпатизуватимете ви?

— Не переконаний, що дивитимуся завершальні матчі світової першості. Хіба що, можливо, фінал перегляну. Дуже втомився і хочу по-людськи відпочити. Недаремно мені сьогодні дружина й діти приснилися. Разом кудись поїдемо.

А от Андрій Шевченко, який особливою грою в Німеччині не відзначився, але навчився добре говорити, сказав, що вболіватиме за ... італійців. А ще він зазначив: «Я радий бути учасником такого турніру. Можливо, залишатиметься певне негативне враження від нашого виступу на чемпіонаті світу, але у збірної — велике серце».

Що ж, кожен має право на власну думку. Трохи сумно, звичайно, що ми залишаємо чемпіонат. Але трагедії не сталося. Навпаки, ми отримали багато позитивних емоцій. І тепер варто всім гуртом працювати над тим, щоб закріпити й розвивати досягнуте.

До речі, вирушаючи на поєдинок до Гамбурга, щоб підтримати своїх футболістів, Президент України Віктор Ющенко сказав в аеропорту Бориспіль:

— Наші футболісти пройшли блискучу дорогу на цьому чемпіонаті. І, незалежно від підсумку зустрічі, вони вже є для України переможцями...

І додав, що футболісти багато зробили для становлення іміджу України загалом та зміцнення її футбольної слави.

...З дистанції ми зійшли у гранд-компанії, разом із Аргентиною, Англією та Бразилією. Головною сенсацією чемпіонату стала поразка загальновизнаного фаворита.

От лише французи були іншої думки. І насамперед їхній лідер — Зінедін Зідан, зірковий півоборонець, передача якого вивела Т’єрі Анрі на ударну позицію, а той в один дотик поцілив і зробив щасливою Францію. Зізу так прокоментував події: «Ми боролися гуртом, тому заслужили цей успіх. Нам був вкрай потрібен великий матч, і ми його дочекалися. Тепер дуже постараємося завоювати місце в фіналі. Не хочемо зупинятися на досягнутому. І прагнутимемо продовження успішних виступів у Німеччині...»

Отже, Кубок світу—2006 дістанеться Європі, і це вже факт. Попри те, що чи не кожний другий уболівальник перед стартом мундіалю у своїх прогнозах віддавав золотий Кубок бразильцям. А вони не потрапили навіть до чільного квартету.

Зустріли, як героїв!

Живий коридор, котрий утворили близько трьох тисяч уболівальників, квіти, шампанське — така була грандіозна зустріч національної збірної України в аеропорту Бориспіль. Тривала вона понад півтори години.

Гравці і тренери були вражені таким виявом любові до них і патріотизму. Лише Гімн України величезний уболівальницький хор виконав понад двадцять (!) разів.

Потужна атмосфера приязні приголомшила футбольний колектив.

— Не можу спокійно говорити, — зізнався Артем Мілевський. — Розуміємо, що досягли доброго результату. Але нас сьогодні зустрічають, мов справжніх чемпіонів.

Андрій Воронін (на відміну від декого, він повернувся в Україну з колективом, хоча й мешкає в Німеччині): «У мене шоковий стан. Звичайно, чекали, що нас зустрічатимуть. Однак ніхто з нас і подумки не міг уявити, що тут буде таке!!!»

Одне слово, це був саме той випадок, коли ліпше раз побачити, ніж десять почути.

Табло чемпіонату

ЧС—2006. Німеччина. Фінальна частина. Матчі 1/4 фіналу. 30 червня.

Німеччина—Аргентина. 5:3 (основний і додатковий час — 1:1, пенальті — 4:2). Берлін. «Олімпіаштадіон». 72 000 глядачів. Голи: Клозе, 80 — Айала, 49. Післяматчеві пенальті реалізували: Нойвілл, Баллак, Подольський, Боровський — Круз, Родрігес; не реалізували — Айала, Камб’ясо.

Італія—Україна. 3:0. Голи: Замбротта, 6, Тоні, 59, 69.

Італія: Буффон, Гроссо, Каннаваро, Барцальї, Гаттузо (Дзаккардо, 77), Тоні, Тотті, Каморанеззі (Оддо, 68), Замбротта, Перротта, Пірло (Бароне, 68). Тренер —Марчелло Ліппі.

Україна: Шовковський, Несмачний, Тимощук, Русол (Ващук, 45+2), Шевченко, Шелаєв, Гусєв, Гусін, Мілевський (Бєлік, 72), Калиниченко, Свідерський (Воробей, 20). Тренер — Олег Блохін.

Попереджено Свідерського, 16, Калиниченка, 21, Мілевського, 67.

Арбітр — Франк де Блеккере (Бельгія).

Гамбург. «AOL арена». 21 градус. 50 000 глядачів.

1 липня. Англія—Португалія. 1:3 (основний і додатковий час — 0:0, пенальті — 1:3). Гельзенкірхен. «Ауфшальке арена». 52 000. Післяматчеві пенальті реалізували: Харгрівз — Сімао, Поштига, Роналду; не реалізували: Лемпард, Джеррард, Каррагер — Угу Віана, Петі. Вилучено Руні (Англія, 62).

Бразилія—Франція. 0:1. Франкфурт. «Комерцбанк арена». 48 000. Анрі, 57.

Сьогодні відбудеться перший півфінальний матч: у Дортмунді зустрінуться Німеччина та Італія. А завтра в Мюнхені силами поміряються Франція і Португалія.

Сторінку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.