Жодних воєнних операцій у день виборів не проводитимуть. Про це вчора на спільному брифінгу керівників силових відомств заявив Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

«Наше завдання — забезпечити безпеку, миролюбний, прозорий шлях для всіх українців, щоб вони змогли проголосувати», — сказав він.

Передвиборній підготовці заважають кримінальні елементи, кримінальні угруповання, які працюють зі зриву виборів 25 травня, повідомив перший заступник генерального прокурора Микола Голомша, передає «Інтерфакс-Україна». За його словами, органи прокуратури зафіксували понад 20 правопорушень щодо перешкоджання виборчій діяльності. Голомша також розповів, що уже відкрито 545 кримінальних проваджень, які стосуються здебільшого захоплень адміністративних приміщень, блокування доріг, залякування місцевих жителів.

Як запевнив перший заступник міністра внутрішніх справ України Микола Величкович, у день виборів у місцях розташування виборчих дільниць, загальна кількість яких перевищує 32 тисячі, чергуватимуть понад 55 тисяч правоохоронців, військовослужбовців Нацгвардії, старшокурсників навчальних закладів МВС, майже 11 тисяч співробітників Держслужби з надзвичайних ситуацій, понад 16 тисяч громадських активістів.

«Можу сказати, що на сьогодні підготовка до виборчого процесу цілком контролюється, окрім окремих населених пунктів у регіонах Луганська і Донецька», — сказав представник МВС.

Величкович повідомив, що за допомогою інтерактивної карти «Вибори-2014» кожний громадянин у режимі реального часу може ознайомитися з наявністю правопорушень і реагуванням на них з боку правоохоронних органів на будь-якій виборчій дільниці. Усі співробітники МВС, які чергуватимуть у день голосування, одержали довідники, де чітко розписано алгоритм їхніх дій у разі виявлення порушень. Крім того, сформовано й підготовлено групи швидкого реагування, готові до локалізації проблемних ситуацій, які можуть виникнути на виборчих дільницях.