Євро / долар США — 1,278

Англійський фунт / долар США — 1,844

Долар США / японська ієна — 114,56

Долар США / швейцарський франк — 1,225

Коментар

Допоки Федеральна резервна система не оголосила про зростання головної процентної ставки на 25 базисних пунктів (із 5,00 до 5,25 відсотка), американський долар міцнів по відношенню до інших світових валют. Упевненості інвесторам, додавали позитивні дані про зростання ВВП США в першому кварталі, зростання експорту перед імпортом порівняно з останнім кварталом минулого року. Але щойно ФРС висловилася з приводу рівня процентної ставки, американська валюта почала падати на азійському та європейському валютних ринках. Фінансові ринки розцінили заяву ФРС як намір обмежитися в боротьбі з інфляцією заходами, які не передбачатимуть жорсткішої грошово-кредитної політики в майбутньому задля економічного зростання. Інвестори відчули запах гіпотетичної ліквідності і почали «опускати зелений». Минулої п’ятниці долар упав до межі тритижневого мінімуму у 85,47 пункта проти індексу основних валют. Утім, у Токіо американський долар уже почав відновлювати свої позиції після обнародування там індексу ділових очікувань, який, на думку інвесторів, свідчить про намір Центробанку підняти з нуля процентну ставку.

За тим, що відбувається на фінансових ринках, уважно стежать українські банки та підприємства. Для них підвищення процентних ставок на американському та європейському континентах означатиме подорожчання позичкового капіталу. Вже зараз вартість серпневих ф’ючерсів по долару передбачає подальше підвищення процентної ставки у США до 5,5 відсотка річних. На думку експертів, ціна зовнішніх запозичень з цієї причини автоматично зростає до 7,5—9 відсотків.

Нафта

Ціни на чорне золото продовжують невпинно зростати під впливом сприятливих економічних очікувань і стрімкого скорочення товарних запасів нафти та бензину у США, про що стало відомо минулої середи. Вже наступного дня ціни на Лондонській сировинній біржі (липневі ф’ючерси на нафту марки Brent) перетнули позначку у 73 американські долари за барель. У Російській торговельній системі контракти з розрахункового липневого ф’ючерсу на нафту марки Urals становили 66,92 долара за барель. Це, природно, сприяло зростанню ринків акцій енергетичних компаній, які, у свою чергу, підштовхнули вгору фондові індекси.