Луганські підприємці готові виступити в ролі посередників між воюючими сторонами, щоб «навести порядок в області й не допустити кривавої бійні».

Мабуть, уперше Луганськ зібрав з’їзд підприємців, не запросивши на нього ні політиків, ні керівників наявних структур влади. Аргументовано це було так: час, який громада дала цим людям, щоб вони захистили і допомогли бізнесу нормально жити, минув. Тому сьогодні підприємці можуть розраховувати тільки на власні сили та можливості. Бізнесу не потрібна війна, і щоб її уникнути, треба шукати шляхи взаєморозуміння, як із київською владою, так і з новим утворенням за назвою «Луганська народна республіка». Із цією метою на з’їзд запросили «народного губернатора» Валерія Болотова.

Варто зазначити, багато з людей, у тому числі й авторитетні бізнесмени, на з’їзд не приїхали. Одні не змогли дістатися, другі побоялися долати відстань із безліччю блокпостів. Треті не приїхали із принципу, щоб не бачити й не чути «народного губернатора». Хоча претензій і запитань до Валерія Болотова та його «армії» у підприємців нагромадилося достатньо. Їх озвучив голова правління асоціації промислових підприємств «МОСТ» Андрій Недовєсов. Як керівники «республіки» планують діяти в умовах, коли Нацбанк відключить банківську систему? Який у них є запасний варіант, щоб не паралізувати промисловість регіону? Як працювати в умовах, коли блокпости стали маленькими митницями? Як у ситуації, що склалася, можна реалізувати товар, у якому закладена зарплата людей, які працюють на місцевих підприємствах? І це далеко не весь перелік запитань. Промовці на з’їзді підтверджували: в області спостерігається істотний спад виробництва, зниження обсягу продажів товару, є великі проблеми з поставками, як на свої підприємства, так і з відвантаженням товару за межі області.

Однак Валерій Болотов не зміг конкретно відповісти на поставлені йому запитання, пославшись на те, що всі ключові моменти життєдіяльності «молодої держави» наразі перебувають у стадії обговорення і доопрацювання. Жодних конкретних рішень «губернатор» не запропонував. Багато учасників з’їзду залишилися розчарованими. Розуміючи, що ніяких гарантій в умовах воєнних дій вони отримати не можуть, все-таки сподівалися на «світло в кінці тунелю». Як тепер бути? На території Луганщини гарантій безпеки ні людині, ні бізнесу ніхто дати не може.

Президент Луганської регіональної торгово-промислової палати Сергій Кириченко вважає, що сьогодні є різні варіанти розвитку подій. Один з яких: вести через уповноважених осіб діалог з Києвом і знаходити компроміси. Адже для повноцінної життєдіяльності регіону, який живе як і раніше в правовому полі України, потрібна повноцінна юрисдикція українських законів, повноцінна робота місцевих органів влади і правоохоронців. Тобто спільно необхідно вирішити питання зниження криміногенної ситуації, відновлення безпечного транспортного сполучення, у тому числі залізничного переміщення вантажів у західному напрямку, а не тільки у бік Росії, збереження торгово-економічних зв’язків підприємств і організацій, поновлення кредитно-інвестиційної діяльності, стабілізації роботи банківської системи тощо.

Якщо шукати інші шляхи, то це поставить бізнес Луганщини в дуже невигідні умови, оскільки вироблені регіоном товари будуть неконкурентними на ринку. «А структура економіки регіону історично склалась як експортно-орієнтована, тому вона максимально залежна від зовнішніх ринків, — зазначає Сергій Кириченко.

Активність учасників форуму була невелика. Можливо, причиною стала присутність на з’їзді Валерія Болотова, якого супроводжували чотири автоматники, а може, голови підприємців були зайняті думками з приводу антитерористичної операції, що почалася на Луганщині цього дня. Втім, не можна виключати й той варіант, що багато хто був просто розчарований у розмові, яка відбулася.

Луганськ.

Учасники форуму, другий (зліва направо) народний депутат Сергій Горохов.

Фото прес-служби Луганської торгово-промислової палати.