Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова відкрила провадження у справі 32-річної громадянки України Дар’ї Філатової, заарештованої 13 червня 2006 року правоохоронними органами Польщі. Попереднє вивчення причин і обставин арешту, а також прийнятих у цивілізованому світі норм поводження із заарештованими змусили омбудсмана України невідкладно, у рамках двосторонньої Угоди про співробітництво між Уповноваженим Верховної Ради з прав людини і Речником прав обивательських Республіки Польща, направити листа колезі — Яношу Богумілу Качановському про сприяння у захисті прав заарештованої громадянки України. За повідомленням рідних

Д. Філатової, її було заарештовано відділом поліції з питань корупції в місті Кельце й перевезено до Кракова, де того само дня відбувся суд, який постановив тримати підозрювану під вартою три місяці в СІЗО. Н. Карпачова у своєму листі наголошує, що слідчі дії у справі Д. Філатової після її арешту проводилися без участі адвоката і представника консульської установи України.

Як повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради, наявна інформація дає змогу припускати, що у випадку з Д. Філатовою проглядається упереджене ставлення до неї студентів-заочників, за звинуваченнями яких її й було заарештовано. Коли ці студенти — працівники поліції та пенітенціарних органів, вирішили, що викладачка, на їхню думку, є занадто вимогливою, вони пішли на відверте протистояння та намагалися чинити тиск, що врешті-решт і призвело до звинувачення в отриманні хабара.

Д. Філатова викладає у Свєнтокшизькій академії впродовж п’яти років, а за тиждень до арешту захистила у Варшаві докторську дисертацію. Відомо, що незадовго до цих подій вона скаржилася до відділу поліції Кельце з приводу неодноразових погроз помсти, які чула від студентів-заочників. Уже одне це мало б насторожити краківський суд — чи не є справа української викладачки сфабрикованою? За таких обставин Уповноважений Верховної Ради з прав людини не виключає, що це могла бути спланована акція.

P. S. Як повідомив у телефонній розмові з Н. Карпачовою Генеральний консул України в Кракові Михайло Бродович, 4 липня цього року відбудеться засідання суду, під час якого буде розглянуто апеляцію Д. Філатової.