Чергові збори акціонерів на колишній «Криворіжсталі» підбили підсумки роботи за 2005 рік і ухвалили низку неординарних рішень.

Найгучніше рішення стосується виплати дивідендів на загальну суму 94 мільйони гривень. Виходить, що 2,4 копійки на кожну акцію. Міноритарних (дрібних) акціонерів, які сподівалися стати капіталістами за один рік, такий результат мало не приголомшив. Адже чистий прибуток підприємства торік становив 1,3 мільярда гривень. Але приблизно 70 відсотків цієї суми вже витрачено за зобов’язаннями перед державою, у тім числі близько 35 відсотків — на модернізацію виробництва. Мовляв, дохід від реалізації продукції «Мітталу» торік сягнув 11 мільярдів 49 мільйонів 5 тисяч гривень, що дало можливість мати 318 мільйонів доларів прибутку. Але гендиректор підприємства Нарандра Чодері нагадав, за рахунок чого ця цифра схудла. Окрім відрахувань на модернізацію (130 мільйонів доларів) ще відрахували уряду відповідно до рішення про перерахунок 30 відсотків прибутку, а також зміцнили статутний фонд. Присутні на зборах представники Фонду держмайна сприйняли капіталістичний «розклад» незворушно — 1,7 відсотка акцій, які залишилися на руках у держави, вже не впливають на прийняття рішень акціонерними зборами, а якщо власник вважає, що треба вкладати левову частку в розвиток підприємства, то йому важко щось заперечити. Арифмометри ж у руках міноритаріїв від сили-силенної перерахунків зашкалювали. Очевидно, що остаточний баланс перевірять у центральному офісі ФДМУ, де вже готуються до серпневої перевірки того, як сумлінно власники колишньої «Криворіжсталі» виконують інвестиційні зобов’язання. А поки що акціонерні збори констатували наявність порозуміння між власниками і перевіряльниками стосовно приведення тарифу робітника першого розряду до рівня прожиткового мінімуму, який передбачено на рік нинішній. І визнали, що після сплати податків підприємство мало 1277,2 мільйона гривень прибутку, що становило 74,4 відсотка від аналогічного показника попереднього року. Отже, відповідно до цих пропорцій і здійснювали нарахування тринадцятої зарплати.

Збори прийняли ще кілька неординарних рішень — приєднатися до Асоціації фінансово-промислових груп Росії, левову частку прибутку спрямовувати на модернізацію основних фондів, використовувати у назві підприємства і українську, і російську транскрипцію. «Криворіжсталь» у назву не повернули.