Художник Степан Голінчак — родом із Бойківщини.

І цей штрих його біографії є не менш важливим, аніж те, що він живе і працює у Львові — місті художників, що він навчався у видатних митців — Романа Сельського і Данила Довбушинського, що від 1972 року бере участь у престижних виставках. З рідного краю він взяв у дорогу головне: прагнення досягти гармонії життя і творчості, і тоді можна сказати людям щось важливе. Старший викладач кафедри книжкової графіки та дизайну друкованої продукції Української академії друкарства має що сказати і шанувальникам своєї творчості, і студентам, яких він навчає живопису.

Степан Голінчак — художник «поліфонічний». Він працює у графіці, кераміці, декоративно-ужитковому мистецтві. Буває, що й комп’ютерні технології, з котрими повсякчас має справу в Академії друкарства, підказують шлях до вдосконалення кольорової палітри. Художник, який сповна реалізує себе в мистецтві, творить багатовимірний духовний світ, дає творчий імпульс своїм учням, яких вчить не лише малювати, а й мислити образами і «бачити» Слово. Це дуже важливо саме для тих фахівців, яких готує академія.

— Ми готуємо дизайнерів друкованої продукції (книга, плакат, ілюстрації до творів), — розповідає Степан Голінчак. — Намагаємося, щоб кращі традиції художників-графіків — Олени Кульчицької, Василя Касіяна, Софії Караффи-Корбут, Івана Остафійчука, Івана Крислача продовжувалися. Тішить, що книги, які виходять у світ, щороку мають більш привабливий вигляд, сучасний дизайн. І в цьому — заслуга наших випускників. Академія дає їм добрий старт, тут працюють творчі викладачі, є контакти із навчальними закладами інших країн, — усе це сприяє професійності. Патріархальні копиці в бойківській глибинці і перлини зодчества в місті «живуть» у його уяві поряд. І навіть, хоч як це дивно, доповнюють одні одних. Тому архітектурні ансамблі на його акварелях — такі поетично-прозорі. Крізь них проглядає товща століть, вигулькують наші далекі пращури, котрим маємо вклонитися доземна за чудове місто, яке готується до 750-ліття. Цикл акварелей, присвячених старовинному Львову, — це подарунок до ювілею міста і проект майбутнього альбому, видання котрого потребує меценатської підтримки. Львів очима Степана Голінчака (на репродукціях) — це не «маленький Париж», а велике самобутнє місто світової слави...