Легка атлетика. Малага (Іспанія). Кубок Європи. Жіноча збірна України посіла третю сходинку. Золоту нагороду до скарбнички нашої команди принесла Ольга Саладуха, яка показала найкращий результат у потрійному стрибку. Бронзові медалі дісталися Ірині Секачовій у метанні молота, Тетяні Терещук у бігу на 400 метрів з бар’єрами, Наталії Беркут у бігу на 5000 метрів та Наталії Тобіас у бігу на 1500 метрів. Ще одну «бронзу» українки здобули в естафеті 4Х100 метрів.

Чоловіча збірна України, яка повернулася до еліти, в підсумку посіла високу п’яту позицію. Іван Гешко виграв забіг на 1500 метрів, а потім був другим на дистанції 800 метрів. До речі, Гешка було визнано найкращим учасником турніру Кубка Європи. Сергію Лебедю дісталася нагорода найвищого ґатунку у бігу на 5000 метрів.

Арбітри також... «плачуть»

Футбол. Знову, шановні читачі, ви у вигіднішому становищі, ніж я. Адже знаєте результат учорашнього чвертьфінального матчу Україна—Італія. Тому поговорімо про останні події, котрі хоч і відбулися на чемпіонаті в Німеччині, але не на футбольних полях. Навколо них.

Усіх нас засмутила травма Андрія Вороніна, який, на жаль, вибув з лав на 10—15 днів. Такий прогноз лікарів. Але цей талановитий футболіст продовжує привертати до себе увагу. Поширилася інформація, що нападником збірної України і леверкузенського «Байєра» зацікавився італійський клуб Серії А «Удінезе». За словами менеджера гравця Андрія Головаша, в послугах Вороніна зацікавлені також ще кілька інших італійських команд.

Польська «кадра» невдало виступила на футбольних полях ЧС—2006, засмутивши своїх численних прихильників. Президент Польського футбольного союзу Міхал Лісткевич заявив, що одразу почався пошук тренера збірної, який має замінити Павела Янаса. Пан Лісткевич розраховує, що це питання буде розв’язано за кілька тижнів. Хоча доля пана Янаса офіційно стане відомою 14 липня, після його зустрічі з главою ПФС. А поки що Павел Янас перебуває в Німеччині, де зустрічається з людьми, котрі добре поінформовані про ситуацію на ринку праці тренерів.

Одним із можливих кандидатів на посаду наставника збірної Польщі Лісткевич назвав нідерландця Лео Бенхаккера, головного тренера збірної Тринідаду і Тобаго.

Найгострішій критиці на чемпіонаті піддають арбітрів. І ФІФА досить серйозно реагує на думку фахівців та журналістів. От, скажімо, росіянин Валентин Іванов уже збирається додому. А його колега відомий Грем Полл з Англії заявив, що вирішив більше не судити міжнародних матчів після того, як допустив помилку в матчі Хорватія—Австралія, не вилучивши захисника хорватів Йозефа Шимуніча за дві жовті картки. Сер Полл сказав пресі, що дуже жалкує про свою провину.

— Визнаю, що помилився, — сказав арбітр. — Моє рішення ніяк не пов’язане з тим, що ФІФА не залишила мене на чемпіонаті, і не пов’язане з думками інших арбітрів. У футболі є певні правила. Я не виконав їх. Щиро каюся за припущену похибку.

Cтуденти не підкачали

Футбол. Студентська збірна України у дні чемпіонату світу відвідала Мюнхен. І не якась там туристична група. На стадіоні ФК «Вюрмтал» вона провела два товариські матчі. У першому наші зіграли внічию з національною студентською збірною ФРН — 3:3 (у гостей відзначилися Кандауров — двічі та Комар). А потім перемогли студентську збірну Мюнхена — 3:2 (Коробкін, Кандауров, Проневич).

За український колектив грали спудеї денної форми навчання з різних вузів країни: Погорілий, Зубахін, Жданов, Чуприна, Комар, Олешко, Козир, Чернишов, Проневич, Зуєвич, Коробкін, Кандауров, Лук’янець, Лободін.

До поїздки до ФРН студентська збірна України готувалася серйозно, провівши підготовчі збори на базі ФК «Оболонь-2».

Після повернення додому керівник нашої делегації, перший віце-президент Всеукраїнської футбольної асоціації студентів (ВФАС), заслужений тренер України Олег Первушкін ось що розповів кореспондентові «Голосу України»:

Ці поєдинки були дуже корисні для нас зусебіч. Наші футболісти позмагалися із сильним суперником, здобули цінний досвід виступів на міжнародній арені. А ще ті поєдинки сприяли зміцненню зв’язків між студентськими спільнотами наших країн. Ми підписали договір про співпрацю Всеукраїнської футбольної студентської ліги та Федерації студентського спорту Німеччини. Це дасть змогу і надалі проводити зустрічі між студентськими командами України і Німеччини на всіх рівнях.

Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.