Ранкове засідання тимчасової президії Верховної Ради та уповноважених представників депутатських фракцій тривало тільки 20 хвилин. На нього прийшли лише представники фракцій Партії регіонів, КПУ та уповноважений від коаліції демократичних сил бютівець Олександр Турчинов. Вийшовши першою до журналістів, член тимчасової президії від Партії регіонів Раїса Богатирьова повідомила: позиції регіоналів залишилися незмінні — тільки у разі виконання вимог ультиматуму партія буде готова працювати спільно з усіма парламентськими фракціями в сесійній залі Верховної Ради.

За словами Р. Богатирьової, незмінною залишилася позиція і коаліції. «Тобто сьогодні роботи у Верховній Раді не буде, оскільки коаліціянти не готові вирішувати будь-які питання у сесійній залі», — сказала пані Раїса. Відповідаючи на запитання, чи готові «регіонали» на якісь поступки, Р. Богатирьова зауважила: «Ми абсолютно не ставимо нездійсненних вимог, або які виходять за русло законодавчого поля. Наша акція є аргументованою, політично виваженою і виправданою, ми маємо величезну підтримку з боку регіонів нашої держави». При цьому одна з лідерів «регіоналів» нагадала, що два роки тому, під час президентських виборів, такі само акції протесту не мали вигляду хуліганських і вважалися демократичними. За її словами, нинішні події у парламенті — це «вищий розвиток демократії». Переговорів з представниками коаліції, зазначила Р. Богатирьова, Партія регіонів не веде, у тому числі і з соціалістами, після заяви їх лідера О. Мороза про потребу змінити кандидатуру на посаду Голови Верховної Ради. Водночас Раїса Василівна заявила, що Партія регіонів готова до «продовження діалогу, який започаткували одразу після приведення всіх народних депутатів до присяги». І консультації, а не переговори, за її словами, керівництво партії та фракції таки ведуть.

Виступаючи від імені коаліції демократичних сил, член тимчасової президії Верховної Ради від БЮТ Олександр Турчинов був, як зазвичай, категоричний. «Ми нікому не дозволимо говорити шляхом ультиматумів і шантажів, заблокувавши роботу парламенту. Ми готові до розмови з нашими політичними опонентами після того, як вони відкличуть ультиматум і розблокують сесійну залу». Пан Турчинов заявив, що у коаліції вже все готово для обрання Голови Верховної Ради і формування уряду. І це не відбувається лише тому, що заблоковано роботу парламенту. І, за його словами, мета тих, хто блокує Верховну Раду, — не допустити формування уряду та стабільної роботи парламенту. У бійки чи сутички з протестувальниками коаліціянти, переконував О. Турчинов, вступати не хочуть. Пан Турчинов також переконаний, що наступного тижня голосування за обрання Голови Верховної Ради та призначення прем’єра «відбудеться позитивно за будь-яких варіантів». Коаліціянти, судячи зі слів О. Турчинова, вже не настільки принципово наполягають на формі голосування — у пакеті чи по черзі, відкрито чи таємно. «Єдине, що принципово — щоб голосування відбулося прозоро, на депутатів не тиснули, не залякували їх, не купували», — наголосив пан Турчинов. Але технології голосування коаліціянти готові обговорювати лише після припинення ультиматумів і блокування Верховної Ради. Так само готова обговорювати коаліція, за словами одного з чільників БЮТ, і питання про розподіл комітетів Верховної Ради, однак у комплексі з керівними посадами в місцевих радах. Але знову-таки — лише після відкликання ультиматуму і розблокування парламенту.

О. Турчинов стверджував, що його впевненість у можливості порозумітися наступного тижня базується на настрої народних депутатів із Партії регіонів. Мовляв, він уночі розмовляв з тими, хто чергував у сесійній залі, і настрій у них був «дуже кепський». Рядові депутати не розуміють, мовляв, навіщо лідери «кидають» їх на цілодобове чергування, не розуміючи, які саме статті Конституції порушує демократична коаліція. Водночас представник фракції Партії регіонів народний депутат Ярослав Сухий, котрий чергував у парламенті в ніч з четверга на п’ятницю, в інтерв’ю «Голосу України» спростував слова О. Турчинова. «У пана Турчинова бурхлива фантазія, і не треба розписуватися за нашу фракцію, нехай розбереться, що твориться у їхній», — сказав Я. Сухий. І розповів, що четверту добу вночі позмінно чергують 50 депутатів із фракції «регіоналів» по 12 годин з 20 вечора до 8 ранку. Акція добровільна — якщо хтось хворий чи треба кудись поїхати — жодних питань не буде. Однак, за словами депутата, ще не було жодного випадку, щоб хтось не прийшов на нічне чергування. У сесійній залі для протестувальників діє «сухий закон».

***

А уповноважені представники фракції Партії регіонів Олександр Пеклушенко і Тарас Чорновіл на брифінгу заявили: «регіонали» розблокують і відновлять нормальну роботу парламенту лише після підписання за участю лідерів всіх політичних сил спеціального спільного документа — меморандуму про принципи роботи Верховної Ради, в якому буде зафіксовано пропорційний розподіл парламентських комітетів і чітке дотримання всіх регламентних норм, без будь-яких відступів за процедурою «етхок» (тобто одноразово). За словами представників Партії регіонів, опозиція претендує на всі контрольні комітети Верховної Ради — бюджетний, регламентний, з прав людини, контролю за силовими структурами. У внесеному «регіоналами» проекті закону про опозицію передбачається: якщо опозиція має не менш як третину місць у Верховній Раді, вона отримує третину парламентських комітетів. «Регіонали» також готові до участі у «круглому столі» всіх політичних сил, зініційованому Президентом України та парламентською коаліцією. Однак у них виникає сумнів, що ці переговори можуть бути результативними. Тож основним «круглим столом» для діалогу та пошуку компромісу має стати погоджувальна рада. Партія регіонів також наполягає, якщо буде досягнуто домовленості і розблоковано роботу парламенту, щоб наступне пленарне засідання Верховної Ради проходило не під головуванням когось із коаліційної трійки.

***

Об 11 годині на брифінгу для журналістів лідери трьох фракцій, що входять до парламентської коаліції, — «Нашої України» Роман Безсмертний, Юлія Тимошенко та лідер СПУ Олександр Мороз — зініціювали провести у понеділок 3 липня «круглий стіл» за участю всіх політичних сил у парламенті. «Ми підтримуємо пропозицію Президента України про проведення діалогу, щоб знайти порозуміння і вихід із ситуації, — сказав Роман Безсмертний. — Ми говоримо не про якісь розподіли, а про пошук принципів, яку сферу компетенції повинна мати опозиція та більшість». Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко зауважила: припинення блокування парламенту не є умовою проведення «круглого столу», він відбудеться за будь-яких обставин.

У свою чергу лідер СПУ О. Мороз підкреслив: не можна нехтувати інтересами Партії регіонів і загалом представників опозиції. Бо вони мають достатню опору серед населення, щоб відстоювати свої права, інша річ — роблять це недосвідчено. Лідер СПУ наголосив, що оголошення ультиматуму законодавчому органу партією є порушенням Конституції та законодавства. О. Мороз вважає ідею проведення «круглого столу» «дуже хорошою», щоб збагнути позицію всіх політичних сил і зняти напругу у суспільстві. Він також підтримав думку, висловлену ще з самого ранку О. Турчиновим, що коли «регіонали» продемонструють бажання йти назустріч у розподілі керівних посад та постійних комісій у місцевих радах, тоді можна говорити і про конструктив у Верховній Раді.

Чи братиме участь у «круглому столі» Президент України Віктор Ющенко, поки що невідомо. За словами Р. Безсмертного, це залежатиме від самого глави держави, однак він підтримує таку пропозицію.

***

А тим часом, як повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна», керівник юридичного департаменту блоку «Наша Україна», народний депутат Роман Зварич просить міністра юстиції Сергія Головатого звернутися із заявою про заборону в судовому порядку Партії регіонів.

Цю новину поширила прес-служба блоку «Наша Україна» з посиланням на лист Р. Зварича до міністра. «З огляду на те, що відповідно до положень статті 18 Закону України «Про політичні партії в Україні» державний контроль над діяльністю політичних партій здійснює Міністерство юстиції України, прошу вас, шановний Сергію Петровичу, звернутися із заявою про заборону в судовому порядку Партії регіонів у зв’язку з порушенням останньою вимог щодо діяльності політичних партій, встановлених Конституцією України, іншими законами України», — цитує прес-служба текст листа.

Зокрема, Р. Зварич стверджує, що «своїми діями з насильницького захоплення Верховної Ради» Партія регіонів порушила вимоги Конституції, насамперед статті 37, статті 19 закону про політичні партії.

Крім того, керівник юридичного департаменту блоку «Наша Україна» звернувся з листом до генерального прокурора Олександра Медведька, в якому просить «вжити відповідних заходів прокурорського реагування» щодо дій опозиційної партії з блокування роботи парламенту.

Р. Зварич стверджує, що в діях народних депутатів — членів фракції «Партії регіонів» — є ознаки злочинів, передбачених статтями 344 («Втручання в діяльність державного діяча»), 351 («Перешкоджання діяльності народного депутата України і депутата місцевої ради») Кримінального кодексу України.

«Круглий стіл» — дорога до порозуміння

Таку думку висловив Президент України Віктор Ющенко журналістам після офіційного прийому випускників вищих учбових закладів військових формувань та правоохоронних органів. «Я закликаю усі парламентські сили сісти за стіл переговорів. Свою роль Президента в урегулюванні подібного протистояння я виконую і буду робити це виключно в конституційному полі».

Водночас глава держави висловив занепокоєння тим, що «за портфель торгуються тижнями, забуваючи про 48 мільйонів співгромадян». При цьому Віктор Ющенко закликав народних обранців «не бути в опозиції до України». І звернув увагу на те, що «нині є хороша можливість зрозуміти — демократія вигідна всім: і тим, хто виграв, і тим, хто програв. Але демократія може існувати лише тоді, коли є повага до закону і правил. На цьому спіткнувся український парламент».

Віктор Ющенко наголосив: «Усі, в тому числі і я, як Президент, давно хочемо бачити парламент структурованим, дійовим національним інститутом, тому що працювати в державі без уряду, без Конституційного суду колосально тяжко». Проте, на думку глави держави, те, що відбувається, — «тест для українських політиків. Безумовно, ми прийдемо до структурованого парламенту, до сформованої більшості, яка обере керівні органи парламенту і уряд». Водночас Президент України застеріг народних обранців від порушення процедури обрання Голови Верховної Ради і призначення Прем’єр-міністра. На його думку, все має відбуватися «у відповідності з Регламентом парламенту і Конституцією».

Віктор Ющенко висловився також за те, щоб комітети Верховної Ради розподілялися у відповідності з Регламентом Верховної Ради. На його думку, такий принцип має розповсюджуватися і на місцеві ради, повідомляє «Інтерфакс-Україна».