Якщо колись історики описуватимуть, як позначився на Херсонщині проголошений державою Рік села, вони неодмінно звернуться до досвіду Бериславського району області. Саме тут в останній час сталися помітні позитивні зрушення в аграрному секторі. Зміни в сільськогосподарське виробництво принесла компанія «Югтранзитсервис-агропродукт».

Найскладніше, що випало в період становлення, це привернути до себе людей, завоювати їх довіру, підірвану тим гірким досвідом, якого люди зазнали, коли різні «благодійники» приїздили, засівали землю, збирали врожай і зникали, «забуваючи» розрахуватися. На пропозицію керівників області ми прийшли всерйоз і надовго, і наші плани доволі амбітні, — запевняє директор «Югтранзитсервис-агропродукт» Володимир ЯРОВИЙ.

Справді, у серйозності намірів дочірньої компанії одного з російських холдингів переконує те, що вона заснована й зареєстрована саме в Бериславі. Тут, на місці, залишаються і всі належні податки. На сьогодні підприємство має лише в Бериславському районі близько 10 тисяч гектарів землі і планує збільшити їх до 30 тисяч. До кінця року компанія планує засіяти лише під озимину 15 тисяч гектарів. Укладено вже понад шість тисяч договорів з власниками паїв. За гектар селяни отримають по 150 гривень, що значно більше, ніж було досі. До того ж підприємство взяло на себе виплату всіх належних податків, а це теж для селянина відчутна сума, яку досі доводилося сплачувати самотужки. У разі укладання угоди власник землі отримує одразу готівкою 30 відсотків.

Як справжні господарі, не відмовляються в «Югтранзитсервис-агропродукт» і від допомоги. Раніше як було: землю беремо, а «соціалка» — то ваші клопоти.

— Але ж у селах живуть люди, які працюють на полях, у школи й дитсадки ходять їхні діти. І ветерани теж працювали на цій землі. То як відмовити? — продовжує Володимир Яровий. — Разом із сільськими радами намагаємося вирішувати найнагальніші питання.

Позитивну оцінку дають діяльності компанії і у «верхах».

Головне, впроваджуються новітні технології, що вже призабули в нашому агросекторі. Компанія володіє технікою, що дає змогу значно зменшити собівартість продукції. Якщо традиційними для області є показники: 80—100 літрів пального на рік на обробіток одного гектара, то в «Югтранзитсервис-агропродукт» вкладаються в 28—30 літрів, унікальна техніка дає можливість засівати за добу до 300 гектарів, тоді як зазвичай механізатори порають не більш як 25 гектарів, — зазначає заступник голови Херсонської облдержадміністрації з аграрних питань Анатолій Осінній.

А техніка справді унікальна. Приміром, агрегат «кінза» одночасно використовується для сівби, внесення добрив, гербіцидів, а якщо треба, то й поливати може!

— Техніку добираємо ретельно, хай дорожча, але продуктивніша, — каже Володимир Яровий. — Ось побували на виставці «Агро-2006», вибрали комбайни.

Отож попереду нові освоєні землі, які планують наступного року довести до 100 тисяч гектарів. На черзі сусідні райони: Білозерський, Каховський.

Херсон — Берислав.