Третій день блокування роботи Верховної Ради жодних позитивних зрушень не приніс: депутати з фракції Партії регіонів не покидали сесійну залу парламенту навіть на вихідний і вночі, тримаючи блокаду й учора зранку, коли мало розпочатися пленарне засідання. Списи схрестилися довкола процедури обрання Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра та розподілу парламентських комітетів. Коаліція наполягала на «пакетному» відкритому голосуванні — тобто одночасно за Голову Верховної Ради і прем’єра, посилаючись на норму Регламенту, за якою одноразово можна змінити процедуру голосування. А опозиція вимагала дотримуватися норми Регламенту про таємне голосування бюлетенями, і спочатку за кандидатуру Голови Верховної Ради, а вже потім — глави уряду.

Тимчасова президія та лідери фракцій, котрі зібралися з самого ранку, домовитися так і не змогли. Головуючий на засіданні президії Олександр Турчинов (БЮТ) опісля заявив, що коаліціянти не почули від своїх опонентів жодного аргументу щодо порушення коаліцією Конституції, законів чи Регламенту. А єдина підстава блокування роботи Верховної Ради, на його думку, — це блокування обрання керівництва Верховної Ради та уряду. І саме ініціатори блокування, за словами О. Турчинова, мають узяти на себе відповідальність за відсутність в Україні стабільної влади, антикризової програми.

«Ми відчули, що коаліція не має наміру домовлятися», —- сказав у свою чергу лідер «регіоналів» Віктор Янукович. Він пояснив і протистояння у Верховній Раді так: коаліція вимагає спочатку розблокувати роботу парламенту, а вже потім розглядати всі наступні питання. Тоді як опозиція вимагає відкликати постанову про пакетне голосування Голови Верховної Ради та прем’єра, що, на думку Партії регіонів, порушує Регламент і Конституцію. А коаліція відкликати проект внесеної постанови не хоче. На «пакетне» голосування опозиція ніколи не погодиться, вимагаючи спочатку обрати Голову Верховної Ради, а вже потім розглядати подання Президента стосовно кандидатури прем’єра.

«Ми не заперечуємо і не перешкоджаємо обранню Голови Верховної Ради, ми проти того, щоб порушувалися Регламент і Конституція й це питання голосували у пакеті», — наголосив В. Янукович. «Регіонали», за його словами, мають намір блокувати парламент доти, доки не буде поставлено на розгляд питання про обрання глави парламенту таємним голосуванням бюлетенями. До того ж опозиція вимагає пропорційного розподілу керівних посад у парламентських комітетах, нагадуючи, що в минулому скликанні Верховної Ради опозиція отримала 18 посад голів комітетів. А зараз їй пропонують лише посади перших заступників голів комітетів. «Фактично, виключено з політичної системи половину парламенту, яка повинна сидіти і дивитися, що робитиме коаліція, ми фактично позбавлені виконання своїх депутатських повноважень», — зауважив В. Янукович.

Те, що позиції не зблизилися, визнав в інтерв’ю журналістам і лідер соціалістів Олександр Мороз. За його словами, пропозиція Партії регіонів про врегулювання конфлікту містить не конституційні норми, адже пропонується взагалі скасувати дозволену Регламентом процедуру «етхок», тобто коли процедуру обрання Голови Верховної Ради можна одноразово змінити. О. Мороз вважає, що це взагалі не може бути предметом обговорення. Однак немає єдності й у самій коаліційній команді. Лідер СПУ оприлюднив заяву, в якій наполягає змінити кандидатуру на посаду Голови Верховної Ради, оскільки Петро Порошенко, на його думку, — це постать, яка у суспільній свідомості нерозривно пов’язана з великим бізнесом. До того ж прихід П. Порошенка і Юлії Тимошенко на ключові посади у державі, наголосив О. Мороз, одразу реанімує минулорічний конфлікт, який призвів до відставки Юлії Володимирівни з посади прем’єра, а Петра Олексійовича — з посади секретаря РНБО, а це, вважає лідер СПУ, «несе загрози стабільності влади та єдності коаліції, недовіри до влади загалом».

Окрім того, О. Мороз нагадав, що Президент України неодноразово наголошував на потребі розмежувати бізнес і владу. Соціалісти, за словами їх лідера, визнають незаперечним фактом, що висунення кандидатури на посаду Голови Верховної Ради у коаліції демократичних сил належить «Нашій Україні», і готові проголосувати за будь-яку іншу кандидатуру, якщо нею буде людина авторитетна і не пов’язана з великим бізнесом. Категорично не погоджуються соціалісти і переходити в інше приміщення для проведення засідання парламенту, якщо його роботу буде й надалі заблоковано. Адже, вважає О. Мороз, події в Українському домі 2000 року завдали ганебного удару по репутації влади загалом.

Не стоять осторонь політичних пристрастей у парламенті і комуністи. Лідер КПУ Петро Симоненко заявив: на Верховну Раду перекладається відповідальність за те, що у «помаранчевої» коаліції немає єдності. На його думку, пропозиції щодо «пакетного» голосування за Голову Верховної Ради та прем’єра засвідчують, що коаліціянти один одному не довіряють. Не здатні взяти на себе відповідальність, створити єдину команду і мати єдину програму. «З одного боку, немає єдності, з другого — немає довіри, і від цього страждають Верховна Рада і народ України», — сказав П. Симоненко. Лідер КПУ вбачає найкращим шляхом вирішення проблеми — створити антикризову коаліцію незалежно від партійних ознак, визначити кілька ключових питань, спільні дії і терміни їх виконання. А якщо парламент продовжуватиме демонструвати свою недієздатність, то його, вважає П. Симоненко, треба якнайшвидше переобрати.

Вельми спокійно реагує і на дії опозиції, і на заяви колег по коаліції — соціалістів лідер фракції «Наша Україна» Роман Безсмертний. «Річ у тім, що нинішній діалог і бурхливий початок роботи Верховної Ради обумовлений необхідністю пошуку в нових конституційних умовах нових стосунків між більшістю і опозицією, — сказав він в інтерв’ю журналістам. — І тут не можливий такий підхід: це — тобі, а це — мені. Треба виробити ідеологію, які комітети мають навіки належати більшості, а які — опозиції».

Р. Безсмертний звернув також увагу на законодавчі суперечності — нинішній Регламент Верховної Ради складено під стару модель Конституції, а внесені зміни до Основного Закону обумовили необхідність чітко визначити право більшості та опозиції. А щодо заяви лідера СПУ О. Мороза про потребу змінити кандидатуру на посаду Голови Верховної Ради чільник «Нашої України» був категоричний: «Наша Україна» висунула кандидатуру П. Порошенка, і хоч би яка була позиція інших фракцій, іншої кандидатури в «Нашої України» не буде».

Депутати з фракції Партії регіонів, не відступаючи від свого ультиматуму, продовжували «тримати оборону» в сесійній залі на підступах до парламентської трибуни. А решта депутатів розійшлися по фракціях з намірами продовжити консультації коаліції та опозиції. Однак коаліція вважає, що сідати за стіл переговорів можна лише після розблокування роботи парламенту. Спрогнозувати який-небудь результат не наважується ніхто.