Футбол. Минулого вівторка завершилися матчі другого раунду. Цілком природно, що вони привернули до себе увагу мільйонів прихильників чудової гри. Адже ті протистояння відзначалися безкомпромісністю, гостротою, бойовитістю. І тримали всіх у напруженні до останньої миті.

Непереливки було навіть бразильцям. Півоборонці цієї команди Кака та Емерсон, а також оборонець Лусіо звернулися по медичну допомогу після закінчення матчу проти збірної Гани. Перші двоє відчували біль у колінах, а Лусіо сильно забили стегно.

Досі невідомо, чи зможе це тріо вийти першого липня у складі збірної Бразилії на чвертьфінальний поєдинок проти французів у Франкфурті.

— Нам забракло контролю над м’ячем, — зазначив тренер збірної Бразилії Карлос Альберто Парейра. — Та й хід матчу ми не контролювали. У наступних зустрічах це може позначитися негативно. Якби не надійні дії нашого воротаря і оборони, то могли б узагалі програти.

А от наставник збірної Гани сербський фахівець Ратомир Дуйкович після зустрічі з «пентакампіонами» сказав: «У поєдинку з дуже сильним суперником у нас було чимало нагод забити м’яча. Поступитися такій знаменитій команді, фавориту не соромно. Як на мене, бразильці — найсильніші на цьому турнірі. Гадаю, саме вони стануть чемпіонами світу».

Аналізуючи з певної часової дистанції події стартового матчу збірної України проти іспанців доходиш висновку, що його підсумок аж ніяк не відповідає співвідношенню сил цих команд. Наші стали заручниками багатьох чинників. Головний із них — психологічний. І от що ми бачимо: збірна Іспанії, отримавши в суперники досвідчений і в міру сильний колектив, зазнала цілковитого фіаско.

Хоча тренер невдах Луїс Арагонес, виправдовуючи підопічних, певною мірою і сам намагався виправдатися. «Коли всі твої гравці повністю віддаються грі, то їх не варто критикувати. Ми припустилися двох помилок, і французи ними скористалися. Це була зустріч рівних суперників. Я хотів вийти до чвертьфіналу, однак ми їдемо додому. У наc молода команда, і все ще попереду».

Зрозуміло, керманич французької команди Раймон Доменек був у доброму гуморі: «Зустріч видалася важкою для обох збірних і для їхніх тренерів. Була красивою і захопливою. Визначальну роль у нашому колективі зіграли ветерани. На висоті був Зідан. Ми, звичайно, радіємо нашому успіху. Однак подумки вже складаємо плани на нелегкий поєдинок із Бразилією в чвертьфіналі».

А сьогодні ті, хто спостерігає за подіями на футбольних полях Німеччини, мають зовсім інші інтереси. Адже настав час матчів наступного раунду. Зокрема, ми з вами думками линемо на стадіон «АОL арена» в Гамбурзі, де збірна України у груповому раунді переконливо переграла команду Саудівської Аравії (4:0). І от тепер новий, значно складніший, іспит — чвертьфінальний поєдинок проти Італії.

Позавчора в Потсдамі наша команда провела чергове відкрите для преси і вболівальників тренування. І одразу ті, хто прибув, були приголомшені інформацією про травму Андрія Вороніна. Нападник збірної України і леверкузенського «Байєра» зазнав травми у поєдинку проти швейцарців. За прогнозами лікарів, Воронін повернеться на футбольне поле через 10—14 днів. Отже, для такого корисного гравця чемпіонат фактично завершився.

Не минула лиха година і нашого суперника. Оборонець «Мілана» Алессандро Неста таки не зможе допомогти збірній Італії у грі проти України. Втім, футболіст зберігає ще надію зіграти на цьогорічному турнірі. За його словами, якщо італійці зможуть перемогти колектив Олега Блохіна, він устигне відновитися перед півфіналом. Нагадаю, Неста зазнав ушкодження стегна.

У поєдинку з нашою командою не зіграє і оборонець «Інтера» Марко Матерацці, який відбуватиме дискваліфікацію. Очікується, що в центрі оборони італійців діятиме 25-річний Андреа Барцальї з «Палермо».

Капітан збірної України Андрій Шевченко заявив в інтерв’ю італійським ЗМІ: він приємно здивований, що його команда досягла такого результату на чемпіонаті світу в Німеччині. «Я не думав, що ми пройдемо так далеко на цьому чемпіонаті світу. Я здивований, бо не чекав на зустріч з Італією на Кубку світу. Ми зробили великий стрибок за ці кілька тижнів, працюючи наполегливо й зосереджено. Італія мусить дуже постаратися, щоб виграти в нас. Нам втрачати нічого, а ось їм, гадаю, є що...»

До слів Андрія варто додати, що наша команда матиме неабиякі матеріальні стимули. До речі, збірна України за виступи на ЧС—2006 заробила вже 8 мільйонів доларів. «Жодна країна, як мені відомо, — сказав представникам ЗМІ президент ФФУ Григорій Суркіс, — не змогла так організувати справу преміювання, як ми. Матеріальна мотивація надзвичайно важлива. Водночас розуміємо, що не можна досягти великих перемог без командного духу, самовіддачі, яких нам забракло в першому матчі з Іспанією. Ці якості дуже згодяться в наступних баталіях...» І насамкінець трохи цікавої статистики. Турнір у Німеччині встановив рекорд світових чемпіонатів (фінальних частин) щодо кількості жовтих та червоних карток. Залишається провести ще вісім матчів, а судді вже показали гравцям 307 (!) жовтих карток та 24 — червоні. Попередній рекорд належав ЧС—1998, котрий відбувався у Франції (258 і 22).