У попередньому порядку денному другої сесії Одеської міської ради значилося і питання про регіональний статус російської мови. На пропозицію депутатів від блоку Наталії Вітренко пропонувалося розширити сферу розгляду питання до формулювання — «про захист прав російськомовного населення».

У 1993 році, — сказав у своєму виступі міський голова Едуард Гурвіц, — сесія міськради вже розглядала проблему використання російської мови. У прийнятому рішенні було рекомендовано використовувати її разом з українською як мову міжнаціонального спілкування. На території Одеси забезпечувалося вільне користування російською мовою. Мешканці міста мають право на підставі чинного законодавства звертатися до державних установ та органів місцевого самоврядування російською чи українською або мовою, прийнятною для них.

У 2001 році сесія Одеської міськради повторно розглядала питання про вивчення української, російської та однієї з іноземних мов на території Одеси. Ці рішення міської ради є чинним, і тому немає жодного сенсу розглядати питання про регіональний статус російської мови.

У результаті голосування було прийнято рішення не включати питання про регіональний статус російської мови до порядку денного роботи другої сесії Одеської міської ради. Це рішення спричинило вкрай негативну реакцію учасників мітингу, який проходив перед приміщенням Одеської міської ради. Мітингувальники вимагали припинення депутатських повноважень депутатів від блоку Наталії Вітренко і Партії регіонів, котрі не змогли переконати своїх колег розглядати питання про статус російської мови в Одесі.

А тим часом п’ятого липня сесія Одеської обласної ради планує розглянути питання про дотримання вимог Конституції України, чинного законодавства в галузі мовної політики.

Одеса.