«Конституція у нас є. Її треба виконувати... в повному обсязі». На цьому наголосив Президент України Віктор Ющенко на урочистих зборах, присвячених десятій річниці прийняття Основного Закону України, які відбулися в столиці 28 червня цього року.

Водночас глава держави висловив переконання, що «проблема вдосконалення Конституції не знімається з порядку денного». На його думку, це треба робити в інтересах суспільства, а не окремих політичних груп чи інститутів. Однак, вважає Віктор Ющенко, вносити поправки в Конституцію варто в атмосфері довіри і порозуміння, без політичних спекуляцій і напруженості.

На думку Президента, Україна зіткнулася з певними проблемами, які так і не були розв’язані у 1996-му і які виникли після внесення змін до Основного Закону в 2002 році. Віктор Ющенко вважає, що парламент ще так і не позбавився ознак «сповзання до диктатури більшості». Він закликав народних депутатів, і сформовану правлячу коаліцію, і опозицію, проявити повагу до Конституції. І закликав не робити нічого, що змусило б поставити під сумнів легітимність майбутнього керівництва Верховної Ради і українського уряду.

Глава держави висловив занепокоєння тим, що «система повноважень у трикутнику Президент — Верховна Рада — уряд незбалансована, насичена ризиками потенційних політичних конфліктів». І підкреслив: «Перелік невирішених на конституційному рівні проблем далеко не вичерпаний, але й цього достатньо, щоб говорити про системний хаос. Переконаний, розв’язати ці проблеми без нового погляду, нового філософського підходу до Конституції — неможливо».

Віктор Ющенко у своєму виступі відзначив також роль і значення для сучасної України постатей великих київських князів Володимира Великого і Ярослава Мудрого, їх діяльності, зокрема і в правовій сфері.

Того самого дня Україна вшанувала автора першої Конституції нашої держави гетьмана Пилипа Орлика. У столиці було закладено камінь на місці, де має постати пам’ятник цій історичній постаті.