З нагоди 10-ї річниці Конституції України відбулася спільна прес-конференція лідера Соціалістичної партії Олександра Мороза, першого Президента України Леоніда Кравчука та народного депутата 2—3 скликань Михайла Сироти.

Олександра Мороза можна по праву назвати хрещеним батьком Конституції. Адже він протягом 1994—1998 років був Головою Верховної Ради та співголовою конституційної комісії. І якби не було чіткої позиції тодішнього глави парламенту, наголосив Леонід Кравчук, то Конституція б не була прийнята.

У свою чергу Олександр Мороз зауважив, що робота над Конституцією була проведена колосальна, відповідальна. І розпочалася вона не в ніч з 27 на 28 червня, а тривала впродовж майже семи років. Лідер соціалістів нагадав, що перший варіант проекту Конституції обговорювався всенародно у 1993 році, але для прийняття в парламенті не вистачало голосів і його зняли з порядку денного. Роботу над проектом Основного Закону розпочав парламент наступного скликання, створивши конституційну комісію, до складу якої увійшли представники парламенту, Президента і уряду. Це, за словами О. Мороза, було помилкою. Якби проектом Конституції опікувався лише парламент, то країна отримала б Основний Закон ще 1995 року.

А Михайло Сирота переконаний, що у 1996 році український парламент уперше продемонстрував консенсусне рішення найважливішої проблеми —прийняття Конституції. Водночас він зауважив, що Основний Закон не введено в дію в повному обсязі через неприйняття органічних законів (із 49 необхідних схвалено лише 14). Михайло Сирота додав також, що після схвалення Конституції приймалося чимало документів, які суперечили як один одному, так і Основному Закону. Це створювало певний правовий хаос. Зміни, схвалені 2004 року, на думку екс-депутата, — це тільки перехідний етап і конституційний процес не завершиться з внесенням змін до Конституції щодо реформи місцевого самоврядування.

Олександр Мороз переконаний, що ці зміни можуть бути реалізовані з 1 січня 2008 року. Після цього, за його словами, в Україні буде створена «європейська модель управління».