Ранкове засідання 27 червня

Учора роботу парламенту знову було заблоковано — з самого ранку, ще перед початком пленарного засідання, депутати із фракції Партії регіонів заблокували парламентську трибуну та вхід до ложі тимчасової президії Верховної Ради. «Регіонали» поставили ультиматум: якщо керівні посади в парламенті не буде обрано за пропорційним принципом (тобто відповідно до чисельності депутатських фракцій), то вони блокуватимуть роботу парламенту й надалі. А якщо упродовж 30 днів Верховна Рада не зможе обрати главу парламенту та створити уряд, Партія регіонів готова до перевиборів. Опозиціонери апелювали до норм Регламенту Верховної Ради, а більшість — до коаліційної угоди, за якою опозиції пропонується лише посади заступника Голови Верховної Ради та перших заступників голів всіх парламентських комітетів.

Через заблоковану трибуну сесія так і не розпочала свою роботу. Тимчасова президія Верховної Ради та представники всіх фракцій зібралися на погоджувальну раду, однак домовитися їм не вдалося. У роботі парламенту оголошено перерву до четверга 29 червня, а депутати-регіонали продовжували залишатися в сесійній залі, блокуючи підступи до трибуни. За словами Олександра Турчинова (фракція БЮТ), електронну систему для голосування «Рада» було виведено з ладу.

«Ми вимагаємо, щоб обрання керівних органів Верховної Ради, затвердження прем’єра, розподіл комітетів і приведення до присяги суддів КС відбувалося в суворій відповідності до законів, Конституції і Регламенту Верховної Ради, — сказав в інтерв’ю «Голосу України» один із чільників Партії регіонів Євген Кушнарьов. — Якщо цього не буде і триватиме спроба узурпації влади або буде вчинено спробу нелегального обрання керівництва Верховної Ради, ми працювати такому парламенту не дозволимо».

Натомість «більшовики» не вбачали в ультиматумі регіоналів жодних правових підстав. «В ультиматумі немає конкретних пропозицій, Партії регіонів просто не подобається йти в опозицію і вона хоче якимось чином долучитися до влади», — вважає бютівець Анатолій Семинога.

І розповідає, що вже обговорюється пропозиція про проведення пленарного засідання парламенту в іншому приміщенні, приміром, знову в Українському домі.

А представник «Нашої України» Анатолій Кінах вбачає певні загрози у спробі сформувати керівництво парламенту «пакетним голосуванням». «Це відображає дуже серйозну проблему — глибинну недовіру, яка ще є між суб’єктами коаліції. І тому не можемо створити ситуацію, коли будуть сумніви в легітимності законодавчої та виконавчої влади, якщо затвердження глав парламенту та уряду відбуватиметься з порушенням Регламенту і законів».

Голова підготовчої депутатської групи Іван Бокий (фракція СПУ) в інтерв’ю журналістам зауважив: «Регіоналів збурила пропозиція одного з депутатів на понеділковій погоджувальній раді вже у вівторок привести до присяги суддів КС. А також пропозиція про пакетне голосування за Голову Верховної Ради та прем’єра, адже і коаліціянти чудово розуміють, що без глав парламенту та уряду присяга суддів КС буде нелегітимною. За словами І. Бокого, засідання погоджувальної ради скликане під час блокування роботи парламенту, тривало так: «Всі говорять одне, а думають інше, не розуміють, або не хочуть розуміти».

Ускладнюють ситуацію й суто юридичні недоречності: одна стаття Регламенту Верховної Ради зазначає про те, що вибори Голови парламенту проводяться таємним голосуванням, інша — що цю процедуру можна одноразово змінити. Партія регіонів та КПУ наполягають лише на таємному голосуванні. А від імені трьох фракцій коаліції вчора, за словами І. Бокого, було внесено проект постанови про відкрите голосування за главу парламенту. «І якби голосування було таємним, то і заперечень не було б, — каже І. Бокий. — Але всі знають, що всяке таємне голосування у Верховній Раді підконтрольне. Бо збирають бюлетені, і все вирішується у фракціях, кому, як і за кого голосувати».

Учора «нашоукраїнці» так і не визначилися остаточно стосовно кандидатури на посаду Голови Верховної Ради. Зранку кулуарами парламенту ходили розмови, що Анатолій Кінах і Володимир Стретович зняли свої кандидатури і серед претендентів на головне парламентське крісло залишився лише Петро Порошенко. Однак А. Кінах в інтерв’ю «Голосу України» спростував ці чутки, стверджуючи, що дискусія щодо кандидатури в «Нашій Україні» ще триває.

Коли верстався номер, о 16-й годині у Верховній Раді мали розпочатися збори народних депутатів, котрі входять до коаліції, на них планували знайти вихід із ситуації, що склалася.