Працівники ДП «Львіввугілля» б’ють на сполох. На складах накопичилося понад 320 тисяч тонн вугілля. Щодоби шахти видають на-гора більше п’ять тисяч тонн, а вагонів надходить щонайбільше на третину видобутої сировини.

Щоби звільнити підприємства від залишків, усі вуглярі Червонограда мають два з половиною місяця сидіти без діла.

Ситуація критична, заявив голова Львівської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості Олег Турчин: «За невідвантажену продукцію шахти не отримують грошей, а це може призвести до зупинки семи шахт регіону. Якщо припиниться видобуток, завтра 11,5 тис. шахтарів ДП «Львіввугілля» залишаться без роботи. Зарплату видали тільки за рахунок державної підтримки, обігових коштів немає. Економлять на всьому, і передусім — на заходах з охорони праці. Не закуповують спецодяг та спецвзуття, респіратори і саморятівники. Це загрожує здоров’ю і навіть життю шахтарів».

Керівництво профспілки попереджає про ризики техногенної катастрофи, бо вугілля з львівського басейну схильне до самозаймання, а наступний тиждень обіцяє бути спекотним.

Обговоривши ці питання, президія профспілки звернулася до Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з вимогою втрутитися в червоноградську ситуацію.

Львівська область.