На сьогоднішньому пленарному засіданні розглядатимуть питання про перелік і предмет відання парламентських комітетів. Про це після засідання тимчасової президії повідомив її голова, соціаліст Іван Бокий. Водночас депутат поінформував, що «Наша Україна» виступила з ініціативою на пленарному засіданні у вівторок привести до присяги суддів Конституційного Суду. Три фракції, що входять до коаліції, погодилися з такою пропозицією. Однак Партія регіонів і комуністи заперечують. За словами Івана Бокого, остаточно це питання ще не вирішено і визначатимуться щодо нього парламентарії безпосередньо на сесії. Втім, на думку соціаліста, у переддень Дня Конституції таке складне питання не слід виносити до сесійної зали.

Оскільки в законі про Конституційний Суд прописано процедуру затвердження суддів — за участю Голови Верховної Ради, Президента, а також за наявності висновку правового комітету. Проте, за словами І. Бокого, «Наша Україна» вважає, що це не процедура, а церемонія, відтак дотримуватися її необов’язково.

Депутат повідомив також, що питання глави парламенту на сьогоднішньому засіданні не розглядатимуть. Зокрема, через те, що питання обрання Голови Верховної Ради, його заступників і голів комітетів пропонується затвердити разом. Поки що, зазначив депутат, пропозицій по складу комітетів немає.

Несформованість Конституційного Суду — це грубе порушення прав людини, — наголосив «нашоукраїнець» Микола Катеринчук. Водночас він повідомив, що фракція Комуністичної партії пообіцяла застосувати силу, щоб не допустити Президента до сесійної зали. А Партія регіонів не проти вирішення цього питання, але після обрання керівних органів Верховної Ради, в тому числі і керівників комітетів.

Крім того, М. Катеринчук повідомив, що на засіданні ради партії на посаду Голови Верховної Ради було висунуто кандидатуру Петра Порошенка. Він також зазначив, що на нараді блоку обговорюватимуть й інші кандидатури, запропоновані партіями, що входять до блоку Народний Союз «Наша Україна» — Анатолія Кінаха (Партія промисловців і підприємців) та Володимира Стретовича (Християнсько-демократичний союз).