Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна КарпаЧова і голова Рахункової палати Валентин Симоненко заявляють про неконституційність процесу формування органів державної влади і загрозу політизації інституту Уповноваженого і Рахункової палати.

Як повідомила в понеділок на прес-конференції Н. Карпачова, суб’єкти коаліційної угоди порушили Конституцію України і чинне законодавство України, розподіливши, що Уповноважений із прав людини обиратиметься від органу влади, а глава Рахункової палати — від опозиції.

«Незалежні конституційні органи фактично стають предметом політичних торгів. У такий спосіб руйнується конституційна підстава незалежності двох органів», — підкреслила Н. Карпачова.

У свою чергу глава Рахункової палати В. Симоненко зазначив, що він був обурений спробою політизації конституційного, незалежного органу фінансово-економічного контролю, яким є Рахункова палата.

«Виступаючи від частини (депутатів), ми порушуємо об’єктивність», — сказав В. Симоненко, наголосивши, що це порушує як норми Конституції, так і норми міжнародного права. «Йде знищення двох конституційних незалежних органів», — відзначив він.

Н. Карпачова також додала, що на її звернення до Конституційного Суду України було дано роз’яснення, в якому наголошується, що коаліція депутатських фракцій вносить кандидатури винятково в рамках посади Прем’єр-міністра і членів Кабінету Міністрів України.

В. Симоненко, відповідаючи на запитання журналістів, підкреслив, що коли глава Рахункової палати стане квотою опозиції, то «пани олігархи зможуть спати спокійно, їх не чіпатимуть».