Футбол. Газетний графік не дав нам змоги оперативно повідомити про результат останнього матчу групового раунду нашої збірної в п’ятницю. Але подія (попри результат учорашнього поєдинку Швейцарія—Україна, який вам уже відомий), погодьтеся, вікопомна. Тому гріх не сказати про неї трохи докладніше. Уперше у своїй історії збірна України, виступаючи в фінальній частині чемпіонату світу, увійшла до шістнадцяти найсильніших команд планети!

А по закінченні офіційної прес-конференції на «Олімпіаштадіоні» в Берліні наставник нашої команди Олег Блохін відповів на кілька запитань тільки кореспондента «Голосу України».

Насамперед хочу привітати команду з виконанням поставленого завдання, — сказав Олег Володимирович. — Хоча після поразки (0:4) від Іспанії ми потрапили до певної психологічної ями. Але та невдача ... позитивно вплинула на колектив.. можна сказати, струсонула його. Гравці нарешті збагнули, де вони перебувають.

— Збірна України в дебюті зустрічі з командою Тунісу була якась скута. Чи виправдали підопічні ваші сподівання?

— Скутість була, але завдання виконали. У першому таймі чотири наші футболісти з різних причин, як кажуть, не потрапили в колію. Чому так сталося, неодмінно розберемося. До речі, за рівнем гравців Туніс значно сильніший за Саудівську Аравію. З ним працює прекрасний і дуже авторитетний тренер Лемерр.

— Чи були б задоволені, якби ця зустріч закінчилася унічию?

— Звичайно, був би задоволений, бо для виходу з групи нам вистачало одного очка.

— Наступний матч пропускають через попередження Русол та Свідерський. Як виходитимете з такої ситуації?

— Головне, щоб вистачило гравців, яких можна випустити на футбольне поле.

— Ви згодні з тим, що за такої гри, яку українці продемонстрували проти команди Тунісу, шансів вийти до чвертьфіналу не так уже й багато?

— Надія або, якщо хочете, шанси завжди помирають останніми. Хто міг передбачити, що збірна Чехії не вийде з групи? Хто очікував, що сильніші команди не вийдуть до 1/8 фіналу?..

— Єзерський в наступному матчі зможе зіграти?

— Лікарі мені сказали, що Єзерський на сто відсотків ще не готовий. Свідерський пропускає наступний матч, Чигринський летить додому, Яценко щойно приступив до тренувань. Із захисників залишився ... я (сміється) та Ващук. А ще Олег Кузнецов, мій асистент...

А тим часом уже тривають матчі другого раунду. На 16 жовтих карток, чотири червоні «розщедрився» арбітр зустрічі Португалія—Нідерланди Валентин Іванов із Москви. Це, погодьтеся, занадто. Це або футболісти-монстри якісь грали, або свідчення певного психологічного стану самого арбітра.

Рівень протистояння на цьому етапі такий високий і гострий, що тут не до красивого футболу. Треба битися не шкодуючи сил, щоб протиснутися до потяга, котрий мчить уперед і ні на кого не чекає. Не зважаючи на колишні заслуги і титули.

Віктор БРАНИЦЬКИЙ (з Берліна).