Сільське безробіття для Рівненщини — болюча проблема. Адже 69 відсотків безробітних — жителі села. Однак, вважають фахівці Рівненського обласного центру зайнятості, потрібно не пасувати перед проблемою сільського безробіття, а співпрацювати з місцевою владою у його подоланні або хоча б зменшенні.

Ось чому новообрані сільські та селищні голови найперше ознайомилися з послугами центрів зайнятості. Запрошуючи до себе на ділові зустрічі сільських та селищних голів, фахівці служби зайнятості прагнуть зробити їх союзниками та партнерами у розв’язанні проблем безробіття. Адже саме сільський голова знає найкраще, яких послуг потребує громада, де є можливість започаткувати власний бізнес, які перспективи у створенні нових робочих місць, де потрібно вивести з «тіні» нелегальну зайнятість.

В області є чимало конкретних прикладів, коли така співпраця дає позитивні результати. І про них сільські голови почули від своїх колег на зустрічі у центрі зайнятості. Скажімо, Колківський сільський голова Петро Яцута з Дубровицького району із службою зайнятості співпрацює вже понад десять років, особливо в організації громадських робіт. Щороку укладає угоду з районним центром зайнятості.

— Це і людям робота, і громада у виграші, — переконаний він.

Звіздівський сільський голова Петро Кричильський із Костопільського району має наміри спільними зусиллями з центром зайнятості створити побуткомбінат із швейною та взуттєвою майстернями, перукарнею, пунктом прийому замовлень на ремонт побутової техніки. Вигода від цього була б обопільна, вважає він: нові робочі місця та необхідні побутові послуги для місцевого населення, якому відпала б потреба їхати для цього у райцентр. Такі само плани і у Малостидинського сільського голови Людмили Король:

— Маємо місце і для закладу громадського харчування, і для перукарні, і для майстерні з ремонту телевізорів. Уже подбали і про власні кадри. Їх підготував центр зайнятості.

Багато хто з новачків—сільських голів узяв собі на замітку досвід колег. Казали, що готові співпрацювати у подоланні безробіття із фахівцями служби зайнятості. Інакше й бути не може: під лежачий камінь вода не тече.

Рівне.