Телеканали багатьох країн світу, насамперед німецькі, через невеликий проміжок часу після закінчення матчу в Нюрнберзі, де збірна Гани обіграла футболістів США, показали стихійний карнавал на вулицях ганської столиці — Аккри.

Місто співало і танцювало, шаленіючи від великої радості. Ганська команда вийшла до 1/8 фіналу, залишивши позаду таких футбольних «вовків», як чехи й американці. Успіх ганців цілком закономірний, адже вони обох конкурентів обіграли.

У передостанній день групового раунду, окрім згаданого матчу, відбулося ще кілька гострих і принципових протистоянь. Ситуація у групі Е була чи не найбільш заплутаною. Там усі команди, за певних сприятливих для них розкладів, претендували на два перші місця.

У складі збірної Чехії виступає чимало гравців з італійських клубів. І найпомітніший серед них, звісно, володар «Золотого м’яча-2003» 34-річний Недвед з туринського «Ювентуса». Хоча подейкують, що білочубий Павел зібрався завершити спортивну кар’єру. Якщо так, то він, безперечно, сподівався зробити це на чемпіонаті світу й неодмінно на високій ноті. Але не все склалося так, як йому мріялося.

Отож зустріч Чехія—Італія — саме той випадок, коли кажуть, що наскочила коса на камінь. Хоча італійцям і вдалося забити в середині першого тайму, це аж ніяк не знітило чехів. Вони продовжували «огризатися», ні в чому не поступаючись суперникові. Особливо в бойовитості. І лише під завісу зустрічі футболісти Італії та їхні експансивні «тифозі» з полегшенням зітхнули, коли Філіппо Індзагі влучив у порожні ворота.

Про перемогу Гани і здобуття нею путівки до другого етапу фінальної частини ми вже повідомляли.

Певний інтерес викликав і поєдинок у групі F між бразильцями, які вже здобули право грати в 1/8 фіналу, та японцями, котрі також не полишали надію вийти із групи. Були й інші моменти, котрі привертали увагу до цього матчу. По-перше, тренер команди Японії, як відомо, — легендарний бразильський футболіст Зіко. А у складі японців на перших ролях виступає натуралізований бразилець Алессандро Сантос.

Слід сказати, що попервах представникам Азії вдавалося доволі вправно протистояти атакам найтитулованішої команди світу. До того ж бразильці діяли надто вже повільно. Нічим не відзначався Роналдо, якому, здається, варто скинути кілька кілограмів зайвої ваги. На чемпіонську гру, як кажуть, — жодного натяку. А тут ще й пропустили м’яча під час вибухової контратаки, на вістрі якої опинився футболіст із оригінальним прізвищем — Тамада.

Та чомусь вірилося, що так довго не триватиме. Ще під кінець тайму розкритикований нами Роналдо, який, поза всяким сумнівом, є видатним майстром, установив рівновагу. А після перерви «пентакампіони» влаштували яскравий футбольний концерт. Схоже, так буде ще не раз на цьому турнірі.

Сюрприз піднесла збірна Австралії. Своїм виходом із групи футболісти цієї країни довели, що недарма їх відряджали на інший кінець світу.

Віктор БРАНИЦЬКИЙ (з Берліна).