Учора у Верховній Раді відбулися установчі збори народних депутатів України, учасників парламентської коаліції, — БЮТ, «Наша Україна» та СПУ. На них було обговорено організаційні проблеми. Як повідомила на брифінгу після закінчення депутатських зборів лідерка БЮТ Юлія Тимошенко, учасники зібрання висловили повне розуміння своєї відповідальності та потреби в єдності, взаєморозумінні та злагодженої роботи коаліції. А завершилися збори рукостисканням та обіймами.

Лідер фракції «Наша Україна» Роман Безсмертний також наголосив, що нині є «колосальна можливість для злагодженої довготривалої спільної роботи».

Кадрові питання на зібранні не обговорювали. За словами лідера СПУ Олександра Мороза, досі немає офіційного подання кандидатів на посаду Голови Верховної Ради. Поки що коаліція обговорює дві кандидатури глави парламенту — Петра Порошенка, висунутого партією «Наша Україна», та лідера УСПП Анатолія Кінаха. Олександр Мороз вважає, що на наступному пленарному засіданні парламенту — у вівторок, 27 червня — вибори Голови Верховної Ради ще не відбудуться, проте може бути вирішено питання про кількість парламентських комітетів і предмети їх відання. А голосування стосовно Голови Верховної Ради та прем’єра — в середу або в четвер. Лідер СПУ також не виключає, що наступного тижня парламент може розглянути питання про обрання суддів Конституційного Суду. На депутатських зборах навіть пропонували затвердити суддів Конституційного Суду 27 червня, напередодні 10-ї річниці ухвалення Основного Закону. Олександр Мороз повідомив, що від Верховної Ради вже висунуто кандидатури на посади суддів Конституційного Суду.

Остаточно визначитися із кандидатурою на посаду голови парламенту фракція «Наша Україна», за словами одного з претендентів на цю посаду Анатолія Кінаха, планує у понеділок, 26 червня. Тоді, очевидно, буде вирішено питання з процедури голосування за керівництво парламенту і прем’єра — в «пакеті» чи окремо. Анатолій Кінах в інтерв’ю «Голосу України» також зауважив, що вирішив узяти участь у «спікеріаді», бо хоче налагодити ефективну систему відповідальності та взаємодію між Президентом, парламентською коаліцією і майбутнім коаліційним урядом.

Про потребу злагодженої роботи та відповідальність говорив одразу після формування парламентської коаліції і ще один претендент на посаду Голови Верховної Ради — Петро Порошенко.