Партія регіонів оголосила про свій перехід в опозицію до діючої влади одразу після офіційного створення коаліції у Верховній Раді.

«Створення коаліції без Партії регіонів, яка фактично перемогла на минулих виборах, дало чітку відповідь на питання, хто й в ім’я чого відмовився від формату широкої парламентської більшості, — йдеться у заяві «регіоналів». — Зробивши ставку на помаранчеву коаліцію, Ющенко тим самим підтвердив, що він так і залишився Президентом тільки частини України». Партія регіонів також заявила, що відтепер уся відповідальність за стан справ у державі лягає на плечі «помаранчевої коаліції» та її лідерів В. Ющенка, Ю. Тимошенко і О. Мороза, не вірить, що новостворена коаліція виявиться здатною поліпшити життя народу і обіцяє «жорстко контролювати дії влади з метою уникнення тих наслідків її правління, які можуть мати невідворотний характер», залишаючи за собою право у критичний момент звернутися по підтримку до народу.

Водночас, як повідомив в інтерв’ю «Голосу України» народний депутат України Олександр Пеклушенко, у депутатській фракції Партії регіонів нині триває дискусія, брати чи не брати участь у розподілі керівних крісел у парламенті. «Після конституційної реформи ми живемо в нових обставинах, у новій державі, тому треба вибудовувати нові відносини — не під якусь партію, а під цивілізовані фундаменти «опозиція—більшість», — каже народний депутат. Саме тому, на його думку, уже наступного вівторка парламент має розпочати свою роботу з прийняття закону про опозицію, у якому повинно бути закріплено право опозиції на 12 парламентських комітетів, зокрема, бюджетний, соціальний, регламентний, з боротьби з корупцією, свободи слова, що повинно врівноважити більшість та опозицію. «Чіткий орієнтир», за словами О. Пеклушенка, повинна мати опозиція і у керівництві Верховної Ради — тобто посаду Першого заступника глави парламенту. Про потребу негайного схвалення закону про опозиції говорив у своєму виступі в день створення парламентської коаліції і лідер фракції «Наша Україна» Роман Безсмертний.

Схоже, не стоятимуть осторонь подальшої політичної боротьби і комуністи. Представник фракції КПУ народний депутат України Ігор Алексєєв в інтерв’ю «Голосу України» зазначив, що комуністи взагалі вважають, що розподіл керівних посад у парламенті — не прерогатива коаліції. Бо за чинним Регламентом Верховної Ради, прийнятим іще парламентом минулого скликання, чітко розписано, що розподіл керівних посад Верховної Ради здійснюється за квотним принципом. Тобто згідно з тими відсотками і кількістю голосів, які було набрано на виборах партіями, котрі потрапили до парламенту. На запитання, чи братимуть комуністи участь у розподілі керівних посад у Верховній Раді, депутат відповів: «Якщо надходитимуть такі пропозиції, і ми вважатимемо, що вони допоможуть реалізувати наші програмні та передвиборчі цілі, то — безумовно».

Комуністи можуть претендувати на посаду заступника Голови Верховної Ради та низку парламентських комітетів, зокрема, з питань бюджету, свободи слова та Спеціальну контрольну комісію парламенту з питань приватизації. Хоча жодних офіційних пропозицій від коаліції до опозиціонерів іще не було.