Ранкове засідання 22 червня

Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко з парламентської трибуни урочисто заявила про те, що їй випала висока честь оголосити новину, на яку так довго і терпляче чекав український виборець: коаліцію у складі БЮТ, «Нашої України» і СПУ створено.

Провівши аналогію з початком визволення України від німецько-фашистських загарбників, Юлія Володимирівна наголосила, що віднині її політичні однодумці починають боротьбу за демократичну, очищену від бруду корупції Україну. І ця боротьба має завершитися так само народною перемогою.

Заяву про створення «помаранчевої» коаліції було зроблено приблизно об 11.47, одразу після 30-хвилинної перерви у засіданні, оголошеної на вимогу фракцій БЮТ і СПУ. За словами представника бютівців Олександра Турчинова, цей час був потрібен для того, щоб дозбирати підписи депутатів під документом про коаліцію. На що їхні опоненти — регіонали і комуністи — не дуже погоджувалися: вимагали або негайного оприлюднення рішення про створення коаліції, як то кажуть, не відходячи від каси, або негайного формування керівництва парламенту. Щоправда, уже потім, після оголошення рішення про створення коаліції, ті самі регіонали і комуністи застерігали від поспіху у зборі підписів під головним документом коаліції, мовляв, як зауважив з трибуни представник Партії регіонів Олександр Єфремов, вони можуть бути підроблені, а це дасть підстави главі держави в будь-який момент поставити питання про нелегітимність парламенту. У відповідь Юлія Тимошенко запевнила, що підписи зібрано відповідно до закону, необхідні документи оформлено, і тут сумнівів бути не може.

Представники Партії регіонів і комуністи одразу назвали новостворену коаліцію недієздатною. Лідер комуністів Петро Симоненко сказав, що цим рішенням коаліціянтів сформовано «політичний та ідеологічний базис на глиняних ногах», тому що економічний базис перебуває в інших руках, що, на його думку, призведе до поглиблення розколу України. П. Симоненко зачитав Біблію: судити не за словами, а за справами. На що одразу відреагувала Юлія Тимошенко заувагою, що народ під час минулих виборів так і зробив — судив деякі політичні сили не за словами, а за справою, тому вони на цих виборах набрали мізерну кількість голосів.

Представники коаліційних сил наголошували: створенням коаліції закріплено вибір більшості виборців України, позбавлено главу держави правових підстав тримати парламент у підвішеному стані. Одне слово, відкрито шлях до законотворчої роботи. Далі все залежить від самого парламенту.

Основні етапи роботи парламентської більшості та меншості під час виступу від імені фракції виокремив Роман Безсмертний. «Українській більшості й українській опозиції, — сказав він, — належить насамперед прийняти закон про опозицію; дати можливість опозиції виконувати свої функції через певні структури — тіньові уряди чи громадські колегії і ради; знайти порозуміння і набрати 300 голосів для завершення політреформи; далі — серйозні економічні реформи; перенесення ділової атмосфери взаємодії вищих ешелонів влади на обласний рівень тощо».

Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко, чию кандидатуру на пост Прем’єр-міністра під сумнів, здається, не ставить уже ніхто, парирувала закиди політичних опонентів тезою: створення «помаранчевої» коаліції позбавило декого можливості перетворити помаранчеве гасло «бандитам — тюрми» на гасло «бандитів — в уряд». І тому на перше місце вона ставить реформу правосуддя, щоб, як вона сказала, не мафії, а закону вирішувати, кому сидіти в тюрмі, а кому ні, й кому у приватні руки віддавати підприємства. Водночас вона закликала учасників коаліції виважено і принципово підійти до своїх кандидатур в уряд і урядові структури. До речі, про ті самі кандидатури на різні посади у парламентських кулуарах точиться чимало розмов. У тому числі й про претендента від «Нашої України» на пост Голови Верховної Ради. Дуже влучно про це сказав «нашоукраїнець» Борис Беспалий: Петру Порошенку потрібна політична реабілітація, а учасникам коаліції потрібен нульовий варіант. Тобто Юлія Тимошенко натисне кнопку за обрання керівником парламенту Петра Порошенка, а Петро Порошенко — за обрання главою уряду Юлії Тимошенко. Оце і буде дієва коаліція. А загалом, губитися у здогадах про ті чи інші портфелі немає потреби, бо, як зауважив з парламентської трибуни Роман Безсмертний, у створення коаліції додали цементу документом про розподіл сфер відповідальності учасників коаліції. І цей документ буде оприлюднено в «Голосі України». Підсумовуючи, Юлія Тимошенко наголосила, що три політичні сили отримали другий шанс (що в історії майже не трапляється) для виправдання народної довіри.

Після виступу лідерки БЮТ і усної заяви про створення коаліції депутатських фракцій, оскільки офіційні документи перебували у стадії оформлення, головуючий Адам Мартинюк оголошував поспіль кілька коротких перерв у засіданні.

«22 червня нам оголосили, що Київ бомбили» — так сумно розпочав головуючий, комуніст Адам Мартинюк чергове засідання парламенту, запропонувавши хвилиною мовчання вшанувати пам’ять жертв Великої Вітчизняної війни, яка розпочалася цього дня рівно 65 років тому.

Приблизно о 13.20 Адам Мартинюк офіційно оголосив про сформування та реєстрацію у секретаріаті Верховної Ради коаліції депутатських фракцій на підставі угоди, підписаної представниками БЮТ, «Нашої України» та СПУ. За його словами, особисті підписи під документом поставили 239 народних депутатів. Цифра знайома, бо, як нагадав Микола Томенко, саме такою була більшість в українському парламенті першого скликання. Отже, законодавці завершили розгляд цього пункту порядку денного і перейшли до розгляду наступного — про обрання Голови Верховної Ради України. Парламентарії не підтримали пропозиції фракції Партії регіонів доручити лічильній комісії перевірити справжність підписів народних депутатів під угодою. Натомість 240 парламентаріїв зі щойно створеної коаліції проголосували за пропозицію внести до порядку денного і розглянути проект постанови про перерву в засіданні до 27 червня. Вони це пояснили потребою виважено і без поспіху визначитися з кандидатурами на найвищі посади в державі. Зокрема, і з кандидатурою керівника парламенту, а заразом, як наголошувалося, дати час для структуризації опозиції, якій також мають намір виділити керівні місця у парламенті. Хто саме складатиме цю опозицію, з правової точки зору ще не визначено. Хоча представник фракції Партії регіонів Микола Азаров сказав, що його однофракційці — «безумовно, цивілізована опозиція».