Одеса. З 1 червня до розрахункових книжок одеситів внесено зміни — за рішенням Одеського міськвиконкому підвищено тарифи на воду і водовідведення для населення на 60 відсотків. Якщо раніше за 1 кубометр води ми сплачували 1 гривню 16 копійок, тепер вода коштуватиме майже дві гривні. Для городян, у будинках і квартирах яких немає водомірних лічильників, установлено добову норму споживання води в об’ємі 350 літрів на людину.

Це непопулярне рішення Одеський міськвиконком прийняв, скажемо так, не ховаючись за спину Кабінету Міністрів. Хоча можливості для того, щоб перевести стрілки, в одеської міської влади були і є тепер.

У бюджеті Одеси на 2007 рік, імовірно, не буде статей з компенсації між реальними тарифами на тепло та гарячу воду і ціною, яку мешканці міста платять сьогодні. У бюджеті нинішнього року на цю мету передбачено 55 мільйонів гривень. Тож одесити готуються до затягування пасків.

Кабінет Міністрів, даючи відмашку на підвищення тарифів на електроенергію і газ, напевно, забув, що згідно з Бюджетним кодексом України після введення в дію закону про бюджет органам державної влади і їх посадовим особам ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ приймати рішення, які спричиняють нові зобов’язання місцевих бюджетів, не забезпечені грошовими асигнуваннями. Тож перш ніж підвищувати тарифи, в Києві мали б ужити заходів для того, щоб віднайти кошти для компенсації людям різниці в тарифах. Цього, природно, зроблено не було. Й місцеві органи влади — міські голови та міськвиконкоми — були просто змушені шукати вихід із цієї ситуації. А він, на жаль, тільки один: піднімати тарифи на воду і водовідведення, гарячу воду та опалення. Що і було зроблено в Одесі.

Міський бюджет — не гаманець-самотряс, з якого, немов за помахом чарівної палички, з’являються гроші. В Одесі він уже досяг майже мільярда гривень, а все одно мало. З такими цінами, з таким зростанням зарплати державним і муніципальним службовцям він просто не витримає фінансового напруження.

Вихід із тарифного шторму є, і про нього не раз казав Президент України. Йдеться про цивілізований принцип — багаті мусять поділитися з бідними. Тобто потрібно терміново провести диференціацію в оплаті тарифів.

А для початку в Одесі вирішили навести, нарешті, порядок у пунктах, де оформляють житлово-комунальні субсидії. Тамтешні черги геть-чисто відбивають бажання в людей звертатися по призначення субсидій. За кількістю призначених субсидій Одеса поки що поступається Львову, Харкову. Сьогодні можна спрогнозувати, що після тарифного підвищення нинішнього і підвищень майбутніх населення просто ломитиметься в кабінети для одержання субсидій. Чи готові районні адміністрації до такого штурму?

— Уже готові, — розповів «Голосу України» голова Приморської районної адміністрації Одеси Микола Тельвак. — Закінчено обладнання додаткових пунктів для оформлення житлово-комунальних субсидій.