Заява прес-служби МОН

Деякі 3MІ поширили інформацію про звернення до ЮНЕСКО Конфедерації недержавних вищих навчальних закладів, в якому Міністерство освіти і науки та його керівництво звинувачуються в тиску на них.

МОН звертає увагу 3MІ та громадськості, що звинувачення у «руйнації приватного сектору вищої освіти» лунають від п’ятьох недержавних ВНЗ, які разом з філіями й складають Конфедерацію. І це, м’яко кажучи, є некоректним і таким, що вводить в оману суспільство та міжнародні організації, зокрема ЮНЕСКО.

Принагідно повідомляємо, що до Конфедерації недержавних ВНЗ входять Вища школа економіки та ділової адміністрації «АЖІО-Коледж», Донецький інститут туристичного бізнесу, Нікопольський інститут управління, бізнесу та права, Соціально-економічний університет (Севастополь), Черкаський кооперативний економіко-правовий коледж, а також славнозвісна Міжрегіональна Академія управління персоналом. Саме вона має майже 50 філій в країні. До речі, у багатьох з них були виявлені істотні порушення, які стали причиною закриття сімох філій, які працювали без ліцензій, та позбавлення ліцензій ще чотирьох відокремлених підрозділів МАУП.

Сьогодні на терені вищої школи працює 202 вузи недержавної форми власності, 120 з них є членами Асоціації недержавних ВНЗ. МОН ніколи не виступало проти їхнього існування, тим паче що серед них є справді потужні і вже знані університети. Водночас міністерство активно співпрацює з Асоціацією у справі припинення діяльності «університетів», які не забезпечують відповідний рівень і якість освіти, а часом відверто займаються заробітчанством, виманюючи гроші у батьків і студентів та руйнують і паплюжать імідж української вищої школи і в Україні, і за кордоном. Міністерство освіти і науки заявляє, що проводить і проводитиме надалі жорстку і справедливу політику відносно таких «вищих навчальних закладів» незалежно від їх форми власності.

Про неупередженість МОН та Державної акредитаційної комісії під час розгляду питань дотримання BНЗ та їхніми філіями ліцензійних умов свідчить хоча б той факт, що протягом останнього часу ДАК, членами якої є й ректори недержавних ВНЗ, за істотні порушення в організації навчального процесу припинила діяльність 83 ВНЗ та відокремлених структурних підрозділів, з яких 35 були філіями державних вузів. Тому заява окремих недержавних установ про «утиски» з боку МОН є наклепом на міністерство, а втягування у захист особистих, прямо кажучи, комерційних інтересів міжнародних організацій не додає їм авторитету і не в’яжеться з позицією справжніх патріотів Української держави, як вони себе презентують.

Припиняючи діяльність псевдо-ВНЗ, МОН бере на себе відповідальність за подальшу долю студентів і надає їм можливість продовжити навчання й отримати фах.