Футбол. Можна лише уявити собі ситуацію в Німеччині, коли її збірна стане чемпіоном світу. Позавчора після перемоги німців над еквадорцями відбувалося справжнє божевілля. У Берліні одразу після матчу і до пізньої ночі сновигали тисячі прикрашених державними прапорами, різною атрибутикою автомобілів, подаючи голосні звукові сигнали. Сотні тисяч людей заполонили центральні вулиці та майдани столиці. Скрізь — нечувана ейфорія. З поглинанням пива і сосисок, зрозуміло. І це така бурхлива реакція на перемогу поки що тільки у групі...

А матч, між іншим, був доволі нудненький. Хоча німецькі футболісти і забили три ефектні м’ячі. Їхній суперник виступав, м’яко кажучи, у значно послабленому складі. Зокрема, на поле не вийшли Карлос Теноріо і Агустин Дельгадо. Так би мовити, ударна сила латиноамериканців.

Та що потрібно вболівальникам? Насамперед перемога, а ще красиво забиті м’ячі. Все це повною мірою отримали прихильники збірної Німеччини (до речі, на «Олімпіаштадіоні» втретє протягом турніру був аншлаг), тому так раділи і галасували, святкуючи. Однак потайки кожен із них, безперечно, думав про майбутню велику перемогу.

Поза всяким сумнівом, німецька команда добре вишколена, дисциплінована, має непоганих майстрів. Однак цього для досягнення найвищої мети, зрозуміло, замало. Якщо у німців є якісь резерви, які вони поки що приховують, тоді, як кажуть в Одесі, можливі варіанти.

А поки що серед фаворитів значаться збірні Аргентини, Бразилії. Багато похвальних слів лунає на адресу команди Іспанії. Вважається, що на багато що здатні також Нідерланди та Англія.

До речі, матч Англії зі шведами був значно жвавіший, ніж згаданий у Берліні. Попри те, що англійці, скажімо, ще раніше забронювали собі місце в 1/8 фіналу. Та і в них був свій інтерес, бо небайдуже було, яке підсумкове місце посядуть у групі. Друге виводило б їх на Німеччину. Але Англія стала першою і гратиме з Еквадором. З німцями змагатимуться шведи.

Отож сценарій поєдинку змушував глядачів активно реагувати на події на полі. Здавалося, Англія вже не випустить перемогу, коли півоборонець «Ліверпуля» Стівен Джеррард за п’ять хвилин до закінчення основного часу потужним і красивим ударом вивів її вперед — 2:1. Однак шведи не знітилися. І форвардові «Барселони» Хенрікові Ларссону вдалося встановити остаточну рівновагу.

Усе це, безперечно, цікаво. Та подумки ми весь час — з українським колективом. Європейська і місцева преса відзначає, що наша збірна, з’ясувалося, не є командою лише одного гравця. Андрій Шевченко, справді, знана і визнана всіма «зірка». Але він ще не набув найкращої форми після травми в чемпіонаті Італії. Відзначають, що гру українців у Гамбурзі сконструювали Сергій Ребров і Максим Калиниченко. А успіху здобуто гуртом. Та нас найбільше тішить, що після стартової невдачі відновлено бойовий дух збірної України. Хоча...

— Святкування після перемоги в Гамбурзі над Саудівською Аравією не було, — розповів мені перший асистент тренера нашої команди Андрій Баль. — Ті, хто брав участь у гамбурзькому поєдинку, наступного дня відпочивали, відвідали сауну. Інші трохи бігали. А комусь довелося повноцінно попрацювати з відповідними навантаженнями. Ведемо цілеспрямовану підготовку до матчу з Тунісом. А ще намагаємося усіх опустити на землю після перемоги над Саудівською Аравією...

До речі, нашу команду завтра в Берліні задовольнить і нічия. Блохін і його команда тримають цю інформацію в голові. Але особливо нею не переймаються. Колектив націлюється на серйозну боротьбу з повною віддачею сил.

Збірна Тунісу своїми виступами раніше і тепер заслужила високий авторитет. Її тренер француз Роже Лемерр сказав позавчора: «Я не оптиміст, а реаліст. Ми добре знаємо силу українців. Проте і в нас залишається шанс вийти із групи. І ми постараємося добитися такого підсумку».

Мсьє Лемерра найбільше тривожить те, що не відновився ще сповна лідер команди Тунісу і французького клубу «Тулуза», натуралізований бразильський форвард Франсилеудо Сантос. А може, суперники, розповсюджуючи таку інформацію, намагаються приспати нашу пильність?..

Віктор БРАНИЦЬКИЙ (з Берліна).