Після закриття пленарного засідання парламенту лідери фракцій продовжили перемовини та консультації, а решта народних обранців обговорювала майбутню коаліційну угоду та розподіл керівних посад у державі. Представник фракції БЮТ Анатолій Семинога в інтерв’ю «ГУ» підтвердив, що досягнуто таку домовленість: посаду Прем’єр-міністра отримує БЮТ, Голови Верховної Ради — «Наша Україна», Першого заступника глави ВР — СПУ. Однак поки що говорять лише про принципи: якій політичній силі яке крісло дістанеться, — про персоналії ж іще не йдеться. Втім, БЮТ, за словами депутата, вже давно остаточно визначив, хто претендує на посаду прем’єра — звісно, Юлія Тимошенко. Згідно з домовленостями, за словами А. Семиноги, БЮТ також отримає 11 із 21 міністерського крісла, однак які саме — блок вибиратиме жеребкуванням, що відбудеться одразу після підписання коаліційної угоди.

Голова політради СПУ Йосип Вінський стверджує, що першим має право вибору посад БЮТ, потім — «Наша Україна» і лише третіми — СПУ. Соціалістам дістанеться три посади міністрів і крісло Першого заступника Голови ВР. За словам Й. Вінського, у вівторок зранку була домовленість провести о 15 годині загальні збори коаліції, а о 16-ій вже офіційно оголосити про її створення. Однак виявилося, що «Наша Україна» «технічно не встигає». Відповідаючи на запитання, чи справді проблема в тім, що «нашоукраїнці» ніяк не можуть визначитися з кандидатурою на посаду глави парламенту, народний депутат сказав: «За угодою кожна політична сила має право визначатися самостійно без права вето». Тож це справа самої «Нашої України». Й. Вінський також стверджував, що СПУ та БЮТ уже готові підписати всі документи. І що у фракції соціалістів під текстом коаліційної угоди вже підписалися всі народні депутати, крім двох, яких нині немає в Києві. За словами депутата, півугоди «погоджено зі скрипом».

Те, що досі немає цілісного тексту коаліційної угоди, визнав і представник фракції «Нашої України» Борис Беспалий. За його словами, у проекті коаліційної угоди узгоджено преамбулу, програму, регламент роботи коаліції, а розподілу між трьома політичними силами сфери відповідальності та посад, починаючи з Голови Верховної Ради та прем’єра й до керівників парламентських комітетів і міністерств, ще немає. Так само ще нема й додатку про внесення змін до Конституції про розширення ролі самоврядування, про який говорив з парламентської трибуни лідер соціалістів О. Мороз. «Коаліційна угода на серйозній стадії, але це не є цілісний текст і не поставлено крапку в останньому реченні», — зазначив народний депутат.

Тим часом «регіонали» у своїх коментарях були показово стримані. «Якби вони домовилися, то вже б озвучили, показали підписи й оголосили б про створення коаліції», — сказав в інтерв’ю «Голосові України» народний депутат Віталій Хомутинник. За його словами, заяви, що пролунали вчора у парламенті, «асболютно безпідставні й не мають реального підгрунтя».

***

Коли верстався номер, о 16 годині, мало розпочатися засідання ради партій, що входять до блоку «Наша Україна», на якому мали визначити кандидатуру на посаду Голови Верховної Ради. За повідомленням джерела у «Нашій Україні», поки що називають кілька прізвищ: Юрій Єхануров, Анатолій Кінах, Петро Порошенко та Роман Безсмертний.

***

А лідер Партії регіонів Віктор Янукович, повідомляє його прес-служба, заявив: «Декларуючи ще раз готовність брати на себе відповідальність і розділяти її з усіма гілками державної влади, Партія регіонів заявляє про готовність підтримати рішення про розпуск парламенту і проведення нових дострокових виборів у разі, якщо до кінця цього тижня коаліцію все-таки не буде створено і якщо керівництво парламенту не буде обрано».