Ранкове засідання 21 червня

Коаліція буде? В парламенті лунають заяви про певні остаточні домовленості, однак офіційного підписання угоди ще немає.

Іще з самого ранку в кулуарах парламенту говорили, що коаліцію уже створено, і начебто о другій ночі було підписано відповідний документ. Лідер СПУ Олександр Мороз перед початком пленарного засідання заявив: коаліціянти готові підписати угоду вже сьогодні. А питання про розподіл сфер діяльності, тобто посад, вирішуватимуть після оголошення відповідного рішення на сесії і офіційного оформлення коаліції. Таких домовленостей, за словами О. Мороза, було досягнуто ще напередодні ввечері після зустрічі з Президентом України, а сам Олександр Олександрович писав до другої години ночі вірші. За кулуарними розмовами, посаду прем’єра віддано БЮТ, Голови Верховної Ради — «Нашій Україні», а СПУ — першого заступника Голови Верховної Ради. Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко перед початком засідання парламенту сказала, що зустріч у Президента була «лагідна і приємна». І нині немає потреби затягувати офіційне оформлення коаліції та обрання прем’єра та глави парламенту.

Пленарне засідання парламенту депутати розпочали з виступів від усіх фракцій. Лідер фракції «Наша Україна» Роман Безсмертний поінформував, що у вівторок увечері три політичні сили — «Наша Україна», БЮТ і СПУ — завершили погодження тексту коаліційної угоди. А зранку розпочали роботу над підготовкою цього тексту до підписання. Нині триває остаточне опрацювання документа в депутатських фракціях і політичних партіях. У зв’язку з цим лідер фракції «Наша Україна» попросив після розминки оголосити перерву в роботі парламенту до ранку 23 червня.

Водночас лідер соціалістів Олександр Мороз наполягав негайно завершити офіційне створення коаліції. «Так потрібно для діла, так чекають люди», — сказав він з парламентської трибуни. О. Мороз також пропонував долучити до коаліційної угоди додаток про остаточне ухвалення змін до Конституції про посилення ролі місцевого самоврядування (3207-1), щоб з 1 січня наступного року цей закон почав діяти. Лідер СПУ зауважив, що в тексті коаліційної угоди питання про вступ України до НАТО вирішуватиметься тільки після проведення всеукраїнського референдуму.

У свою чергу, лідер комуністів Петро Симоненко заявив, що задекларована коаліція трьох політичних сил не зможе вирішити проблеми, які нагромадилися в суспільстві. Бо перед Україною з’являться серйозні загрози. «Коаліція, — сказав він, — проводитиме політику зачистки економічної території України, знищення національної економіки та власного товаровиробника». П. Симоненко запропонував терміново запровадити мораторій на зростання цін на комунальні та транспортні послуги, на продаж землі сільськогосподарського призначення щонайменше до 2015 року, затвердити список підприємств, які не підлягають приватизації, ухвалити закон про позаблоковий статус України.

Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко з парламентської трибуни повідомила, що вчора о 8-й ранку три політичні сили — «Наша Україна», БЮТ і СПУ — остаточно погодили всі деталі коаліційної угоди. Розбіжностей абсолютно не залишилося, і ніщо не заважає створенню «демократичної коаліції». Юлія Володимирівна пояснила, що рішення про утворення коаліції приймали досить довго і важко, бо чинився «шалений тиск». «Але нам вдалося-таки вирвати демократичну коаліцію і демократію, — стверджувала Ю. Тимошенко. — Головний вектор, який ми визначили, — це рух України до європейської спільноти». За її словами, нині тривають технічні процедури, формальності, які потребують певного часу. Водночас лідерка БЮТ визнала: є ризики руйнування такої коаліції.

А от уповноважений представник Партії регіонів Євген Кушнарьов у своєму виступі зіронізував: укотре урочисто оголошують, що «помаранчеву» коаліцію ось-ось буде створено. Але чому цій новині стоячи не аплодували три фракції? Позиція Партії регіонів, за словами Є. Кушнарьова, така: Україна перебуває у складній ситуації. І в неї немає майбутнього під одним кольором. «У нас немає іншого варіанта, ніж пошук такого формату коаліції, який дозволив би вирішити основне історичне завдання — об’єднати Україну, підняти економіку і покращити життя людей», — заявив Є. Кушнарьов. Партія регіонів, за його словами, не перешкоджатиме створенню «помаранчевої» коаліції, однак не вірить, що їй вдасться вирішити історичні завдання. «Регіонали» поставили ультиматум: якщо сьогодні не буде офіційно оголошено про формування коаліційної більшості, вони приступають до виборів керівництва Верховної Ради.

Головуючий М. Катеринчук поставив на голосування: зробити перерву до 23 червня. Однак за це проголосували лише 154 депутати. М. Катеринчук оголосив 15-хвилинну перерву для консультацій.

Після паузи в роботі парламенту було оголошено перерву до ранку 22 червня.