Низка громадських організацій та політичних партій звернулися до депутатів Херсонської облради та громади області з настійливим застереженням: бути виваженими у розгляді питання про статус російської мови в регіоні.

На їх думку, у тому статусі немає потреби, оскільки російська мова не зазнає жодних обмежень чи утисків. А головне, що ухвала рішення про надання російській статусу офіційної в регіоні буде проявом порушення Конституції України.

Тим часом з ініціативою розглянути питання про надання статусу офіційної російській мові в облраді виступили представники Блоку Вітренко. «Я голосуватиму, але до питання слід підійти виважено і розглянути його на наступній сесії», — зазначив голова облради Володимир Демьохін.

Обговорюють проблему вчені, журналісти, письменники, політичні та громадські діячі Херсонщини. «За будь-яких умов ми все-таки не можемо порівнювати нашу область з тією ж Донецькою — на Донеччині російську назвали рідною 74 відсотки населення, а на Херсонщині — 23. А Хартія регіональних мов, на яку посилаються ініціатори, стосується мов, котрі перебувають під загрозою зникнення», — зазначив під час «круглого столу» на обласному телебаченні вчений-мовознавець Іван Лопушинський.