Ранкове і вечірнє засідання 20 червня

Учорашнє ранкове засідання парламенту тривало лише півгодини: лідери усіх фракцій виступили із заявами, але оскільки жодних домовленостей про утворення коаліції у Верховній Раді не було досягнуто, головуючий Іван Бокий оголосив перерву у роботі сесії до 16-ї години. І запросив лідерів фракцій політичних сил на чергові перемовини.

Лідер фракції соціалістів Олександр Мороз у своєму виступі зауважив, що нині тривала робота над створенням коаліції у різних форматах і вже наближається до завершення. За його словами, у варіанті коаліційної угоди демократичних сил вже узгоджено принципові позиції щодо купівлі-продажу землі, міжнародних зобов’язань України, співпраці з НАТО та іншими міжнародними структурами, Росією. Зокрема, в угоді передбачено, що питання вступу України до НАТО вирішуватиметься лише за підсумками референдуму. Олександр Мороз також наголосив на потребі реалізації політреформи, остаточного схвалення змін до Конституції в частині посилення ролі місцевого самоврядування, прийнятті змін до податкового і земельного законодавства щодо закріплення податків за територіями.

Голова фракції «Наша Україна» Роман Безсмертний стверджував, що переговори і консультації, які нині тривають, свідчать, що більш як триста депутатів мають спільне бачення кроків, які необхідно зробити для реформування української економіки, зовнішньополітичного курсу тощо. Він закликав «забути про те, що було вчора, і замислитися над майбутнім», запропонувавши створити «стабілізаційну коаліцію».

«Хто запропонує підходи, які дадуть змогу забути те, що роз’єднувало нас учора і рухатися вперед, той вартий того, щоб об’єднатися у коаліцію», — сказав Роман Безсмертний. І додав: коаліції створюються не заради посад, прем’єра чи глави парламенту, а для виконання програм.

Натомість лідерка БЮТ Юлія Тимошенко звинуватила у гальмуванні створення демократичної коаліції «Нашу Україну». За її словами, після того, як учасники перемовин щодо створення демократичної коаліції поступилися блоку «Наша Україна» посадою Голови Верховної Ради, у «нашоукраїнців» з’явилося ще 275 претензій і вимог. І, як вважає Юлія Тимошенко, лише з однією метою — затягнути процес. «Ускладнюється процедура утворення коаліції, бо «Наша Україна» до обіду веде переговори з демократичною коаліцією, а після обіду — з Партією регіонів», — сказала Юлія Тимошенко. Вона також стверджує, що обидві коаліційні угоди фактично нічим не відрізняються між собою, і звинуватила «регіоналів» у тому, що вони вже начебто погодилися на вступ України до НАТО.

Проте це твердження спростував заступник голови фракції Партії регіонів Микола Азаров. Він заявив, що на консультаціях, які проводилися, домовлено: рішення про вступ до НАТО може приймати лише народ на всеукраїнському референдумі. Микола Азаров підтвердив готовність Партії регіонів брати участь у створенні стабільної парламентської більшості: «Ми подали руку до співробітництва і сьогодні відкриті для переговорів з усіма партіями і блоками, представленими у парламенті, з метою створення максимально широкої коаліції». «Регіонали» заявили: якщо до 21 червня не буде визначено формат коаліції, Партія регіонів разом із депутатами, які поділяють стурбованість нинішнім станом справ у державі, залишають за собою право обрати керівництво Верховної Ради і приступити до роботи.

У свою чергу, лідер комуністів Петро Симоненко іронічно зауважив: дивимося 90-ту серію серіалу про коаліцію. За його словами, у новообраному парламенті намагаються сформувати коаліцію за принципом «товариства з обмеженою кримінальною відповідальністю», ведуть боротьбу різні фінансові угруповання, а Верховна Рада перетворюється на «політичну біржу». Фракція КПУ запропонувала: оскільки досі не вирішено питання про коаліцію, змінити порядок розгляду питань і негайно приступити до формування керівних органів Верховної Ради. Комуністи вбачають потребу у створенні «антикризової коаліції».

А на початку ранкового засідання народні обранці привітали Володимира Наконечного та Володимира Пєхоту з днем народнення.

На вечірньому засіданні виступили народні депутати Олександр Стоян, Ярослав Сухий, Олег Білорус, Євген Гірник та Геннадій Самофалов. Однак, оскільки заяви про створення коаліції не надходило, то головуюча Раїса Богатирьова закрила засідання.