Неофіційний статус України як країни вічних виборів ще нікому не вдавалося заперечити. Поки у вищому законодавчому органі країни справа йде до торпедування помаранчевої коаліції, низка регіонів України розминається на повторних виборах міських голів.

Перевибори в Броварах відбулися через видачу виборчих бюлетенів різних колірних відтінків і помилки в списках виборців. Цей дуже надуманий привід (подібні бюлетені використовувалися для визнаних дійсними голосувань за списками Верховної Ради, а також міської й обласної рад) став достатньою причиною для суду, щоб оголосити вибори міського голови фальсифікованими. Це судове рішення коштувало місцевій казні 410 тисяч гривень.

У ході повторних виборчих перегонів з’ясувалося, що чинний міський голова Броварів — Віктор Антоненко є стабільним лідером громадських симпатій (на перших виборах він отримав 32% голосів виборців). Соціологічні опитування вперто витримували між ним і його найближчим суперником солідний розрив. Відданість мешканців Броварів своєму голові цілком зрозуміла, з огляду на перше місце міста в Київській області за якістю комунального обслуговування. Проте любителі ловити рибу в каламутній виборчій воді не перевелися. У реєстрі брудних виборчих технологій Броварів — підкидні листи з погрозами співробітникам штабу Антоненка, розливання ртуті в кабінеті юриста Оксани Лещук, яка представляє його інтереси, озброєне пограбування одного з агітаторів і навіть безпідставні обвинувачення на адресу В. Антоненка в алкоголізмі.

Однак у виборчій кампанії, що супроводжувалася дев’ятим валом «чорного піару», переміг, як і пророкували фахівці Інституту політичних і соціологічних досліджень, чинний міський голова, віце-президент Асоціації міст і громад України Віктор Антоненко.

Хоча на першому місці за своєю безмежністю довибори в Черкасах. За результатами виборів 26 березня перемогу заступника голови Придніпровської райради Валерія Пащенка не було зараховано. Причина та, що в агітаційних відеороликах кандидат був знятий у власному службовому кабінеті. У результаті виборчком звинуватив Пащенка в застосуванні адмінресурсу.

Цього разу основна інтрига в Черкасах розгорталася між заступником голови облдержадміністрації Володимиром Косміним (Соцпартія) і директором місцевого домобудівного комбінату Сергієм Одаричем (БЮТ).

Утім, вибори 18 червня тут знову не відбулися. Цього разу через неготовність до голосування виборчих дільниць, роботу яких місцеві депутати елементарно не профінансували.

Володимир БОНДАРЕНКО, політолог.

* * *

Тривогу й обуреання з приводу зриву повторних виборів у Черкасах висловила і Народна партія. Як відзначається в заяві політвиконкому партії, зрив повторних виборів є результатом підкилимової боротьби та інтриг відомих політичних партій і опікуваних ними кланів. Народна партія закликала політсили припинити боротьбу за здійснення своїх власних амбіцій і подивитися на проблеми виборців. Водночас «народники» вважають, що офіційну оцінку ситуації в Черкасах повинні дати Генеральна прокуратура і Центральна виборча комісія.