Перспективи України у співробітництві з країнами Євросоюзу підвищують вимоги до навчального процесу з міжнародного економічного права

У Київському національному економічному університеті імені В. Гетьмана завершилася реалізація другого європейського проекту «Нові навчальні програми з міжнародного економічного права в КНЕУ» за програмою Tempus-Tacіs, що передбачає запровадження нової магістерської програми та вдосконалення бакалаврської у міжнародно-правовому аспекті.

Проект, розроблений на юридичному факультеті КНЕУ три роки тому, виграв гранд програми Tempus-ІІІ транс’європейського плану кооперації у сфері вищої освіти між Євросоюзом та країнами-партнерами і здійснювався разом з університетами Відня, Носамбрія, Партенопе. Тому в церемонії підбиття підсумків узяли участь також науковці відомих європейських вузів.

— Рівень нашої співпраці з зарубіжними колегами досить високий, — розповів декан юридичного факультету, професор, член-кореспондент НАНУ Віталій Опришко. — І тоді, коли ми разом опановували першу спільну програму «Правове регулювання економіки», і тепер, коли завершуємо наступну. Спільними зусиллями нам удалося підвищити рівень української вищої освіти з правових дисциплін до європейських вимог. Торік було підписано меморандум про співробітництво з Університетом Носамбрія, що дає змогу студентам КНЕУ здобувати диплом про вищу освіту обох країн.

Ректор КНЕУ професор Анатолій Павленко відзначив, що найважливішим з виконаних завдань цього проекту є відкриття у наступному навчальному році нової магістерської програми «Міжнародне економічне право», і з цього приводу вже прийнято відповідну ухвалу вченої ради університету. Водночас науковці наголошували, що фактично, окрім КНЕУ, в Україні жоден з понад 200 вузів, котрі навчають юристів, спеціально не готує фахівців з міжнародного економічного права. Тоді як потреба у фахівцях такого профілю дуже велика. Адже за роки своєї незалежності Україна стала членом понад 100 міжнародних організацій, основу діяльності яких становить економічне співробітництво. Тому кошти, витрачені Єврокомісією на спільний проект, сприятимуть не лише належному рівню підготовки фахівців у цій сфері, а й подальшому розвитку правої освіти в Україні.