Унікальну пожежну автомашину європейського рівня створили вітчизняні конструктори у Прилуках. За оцінками фахівців, їй поки що немає аналогів в Україні. Хоча вона невеличка за розміром, водночас своїми параметрами та функціями замінює кілька звичайних пожежок.

Цей працелюб АПД-3 (3310)-336, як «бджілка», є багатофункціональним автомобілем першої допомоги під час гасіння пожеж та проведення аварійно-рятувальних робіт різних класів.

Чим же він відрізняється від інших?

— Наша розробка — сучасний проект, за яким майбутнє у виробництві пожежної та аварійно-рятувальної автотехніки, — розповідає голова правління ВАТ «Конструкторське бюро пожежних та спеціальних машин» Юрій Стариковський. — На малогабаритному шасі ГАЗ-3310 «Валдай» міститься до 3,5 тонни всілякого спорядження, обладнання. Загальна його кількість наближається до 130 одиниць!

— Але сюди не вміститься стільки води, як у звичайній пожежній цистерні!

— Це так. Наш пожежний автомобіль модульної структури з корозієстійким алюмінієвим кузовом має поліпропіленову ємність об’ємом 1000 літрів, — продовжує керівник. — Однак ствол-розпилювач, по-перше, формує потужніший струмінь, по-друге, мотонасос високого тиску дає можливість гасити вогонь навіть на верхніх поверхах багатоповерхівок. А отже, вода витрачається ощадливіше. А відтак, малогабаритний пожежний автомобіль забезпечує гасіння водою з піноутворювачем у чотири рази довше, ніж звичайна пожежна автоцистерна.

— Нічого собі «бджілка»!

Але це не єдиний його плюс. Повноцінна комплектація аварійно-рятувальним обладнанням та засобами захисту персоналу дає змогу використовувати автомобіль під час ліквідації наслідків ДТП, надзвичайних ситуацій, у важкодоступних місцях тощо. Чотири потужні прожектори на висувній щоглі освітлюють зону аварії, повені чи пожежі. Є й тут медичний відсік із засобами для надання першої медичної допомоги для достатньої кількості постраждалих. Автомобіль має сучасні засоби зв’язку, різноманітні додаткові рятувальні системи, речовини пожежогасіння. Передусім він забезпечує доставку до місця надзвичайної події екіпажу у складі 3-5 рятувальників.

Важлива й така деталь. «Пожежна допомога» дешевша за подібні зарубіжні спецавтомобілі приблизно втричі!

Ще дізнаюсь, що ВАТ «КБ Пожспецмаш» сьогодні є практично єдиним підприємством в Україні, де забезпечують повний цикл виготовлення спеціальних автомашин від розробки проектної документації до проведення їх випробувань. За останні три роки тут поставили замовникам майже 20 нових моделей пожежних цистерн, автомобілів комбінованого гасіння вогню, аварійно-рятувальних автомашин, насосно-рукавних станцій. У Прилуках розширюють спектр виробництва спецавтотранспорту для різних галузей економіки. Нині продукція прилучан має попит в Азербайджані, Грузії, Туркменистані, замовляє її НАК «Нафтогаз України», підприємства системи «Укренерго».

Прилуки

Чернігівської області.