Президент Польщі Лех Качинський запросив Президента України Віктора Ющенка на неформальну зустріч у Польщу в липні цього року за участю лідерів низки інших держав. Цю інформацію «Голосу України» підтвердили у Посольстві України в Польщі. У понеділок Ющенко поздоровив Качинського з днем народження по телефону, і вони домовилися зустрітися, щоб обговорити майбутні енергетичні проекти. Зокрема, про добудування нафтопроводу «Одеса—Броди». У неофіційній зустрічі очікується участь президентів Казахстану Нурсултана Назарбаєва і президента Азербайджану Ільхама Алієва.

А день народження польського президента був у неділю. Як повідомили в Посольстві Польщі в Україні, Качинський провів його традиційно з родиною. Без черг із квітами і подарунками. І тільки в понеділок приймав офіційні поздоровлення. Що стосується енергетичних проектів, то цю тему планували серйозно обговорити на економічному форумі у Яремчі 26—27 червня. Однак зустріч було перенесено на невизначений термін, оскільки політичному Києву тепер, як ви розумієте, не до форумів.

У принципі влада налаштована оптимістично і заявляє, що нафтопровід Одеса—Броди почне працювати в аверсі вже 2007 року. В. о. міністра палива і енергетики України Іван Плачков днями заявив, що в цілому проект визнано рентабельним, і тепер ведуться роботи з потенційними постачальниками нафти з Азербайджану і Казахстану. «Відпрацьовуємо з нашими польськими колегами в рамках «Сарматії» створення концерну і розширення учасників проекту», — підсумував міністр. Hагадаємо, нафтопровід Одеса—Броди завдовжки 674 км (діаметр 1020 мм) побудовано у 2001 році. Україна протягом кількох років безуспішно намагалася домовитися про транспортування каспійської нафти по ньому в прямому напрямку. Hе отримавши конкретних пропозицій з боку компаній, український уряд наприкінці червня 2004 р. дозволив компанії російсько-британської ТHК-ВР використовувати трубопровід для транспортування російської нафти в реверсному напрямку в обсязі 9 млн. т на рік.