Народний артист України Ростислав Бабич, відомий диригент, професор державної Академії керівних кадрів культури і мистецтв, допитувався під час зустрічі у співачки і композитора Броніслави Совтисік: «Що за фестиваль ви проводите в Кам’янці-Подільському? Стільки про нього наслухався, так само й про унікальне місто, був би щасливий хоч подивитися». Броніслава, яка керує відділенням Асоціації діячів естрадного мистецтва України і є президентом фестивалю, одразу запросила його очолити журі ювілейної, п’ятої, «Старої фортеці». І Бабич погодився.

Ідея всеукраїнського дитячого фестивалю мистецтв багато років не давала їй спокою: хотілося вбити одразу трьох зайців — дати талановитим дітям України гарну нагоду зустрітися і позмагатися, а за це подарувати їм знайомство з містом-легендою, колишньою столицею України, а головне: подружити українців сходу та заходу, півночі й півдня. Адже, скажімо, зі Сходу їдуть до Кам’янця ще не так багато туристів. А на «Стару фортецю» подають заявки і з Луганщини, і з Криму, і з Одеси, і з Львівщини... Наполегливий президент фестивалю змогла розкрутити свою ідею. З самого початку інтерес до «Старої фортеці» вдалося викликати у нових зірок практично в кожній області нашої держави. І навіть дворічна перерва через проблеми з фінансуванням не стала перепоною для фестивалю, який робить головний наголос на народному мистецтві. До слова, пані Броніслава заохотила до його організації майже всю свою родину. Найбільше обов’язків у чоловіка Дмитра, доцента Кам’янець-Подільського державного університету. Він і прес-секретар, і технічний директор, і «опікун» з побутових питань. А донька Олеся спеціально приїхала з Німеччини, де зараз навчається, щоб бути ведучою «Старої фортеці». Залюбки долучилися до доброї справи художній керівник Чернівецької обласної державної філармонії Остап Савчук та головний балетмейстер народного ансамблю пісні і танцю «Трембіта» Іван Хащовий.

Напевне, з таким само інтересом, як Ростислав Бабич, до Кам’янця щоразу прагнуть таланти з усіх куточків України, щоб позмагатися в пісні, танці, грі на музичних інструментах. Цьогоріч зібралися понад 300 учасників, іншим просто довелося відмовити: проблема з поселенням. У санаторії «Лісова пісня» ледве вистачило місць для прибулих з інших областей, а хмельничанам доводилося щовечора повертатися додому, а на ранок знову приїжджати. Проте ні це, ні холодні дощі, які загрожували співакам застудою, не налякали.

Журі визначило трьох володарів гран-прі у вокальному жанрі. Це Тетяна Лис із Червонограда Львівської області, котра працює в жанрі естрадної популярної пісні. Інша переможниця, Ольга Каганюк, котра співає автентику, одразу після «Старої фортеці» їде на два міжнародні конкурси — до Прибалтики та Лос-Анджелеса. Своєрідним гімном фестивалю стала пісня «Я українець» у виконанні Олега Іваха з Дрогобича, ще одного переможця (в середній групі). У молодшій групі вокалістів найкращою була кам’янчанка Оля Підскоцька. Серед танцюристів пальму першості віддали зразковому хореографічному ансамблю «Сяйво» з Кам’янця-Подільського.

Цього року «Стара фортеця» пройшла під патронатом виконавчого комітету Кам’янець-Подільської міськради та за підтримки управління культури, туризму і курортів Хмельницької обласної держадміністрації. Схоже, вона отримала нарешті справжніх батьків. Вони, а також спонсори фестивалю — приватне підприємство «Миронюк», ВАТ «СпецРБУ», кафе-бар «Карфаген», магазин «Візит» та салон шкіряного одягу «Анталія» жодного учасника не відпустили без чудових призів.

Хмельницька область.