«Газпром» розраховує, що «Нафтогаз України» до 1 липня знизить розмір боргу за «спожитий у холодний період понад контракт природний газ до рівня 100 млн. доларів, а до вересня буде цілком погашений». На 15 червня борг становив 370 млн. доларів.

Водночас швейцарська компанія «Росукренерго» може закачати в українські підземні газосховища газ, якщо цього не зробить НАК «Нафтогаз України». Про це заявив учора заступник глави правління «Газпрому» Олександр Рязанов на брифінгу в Москві. Він зазначив, що наступного тижня «Газпром» проведе переговори з урядом України з питання достатності закачування газу «Нафтогазом» в українські ПСГ. На думку «Газпрому», обсяг газу в підземних сховищах «Нафтогазу України» для забезпечення весняно-зимового періоду має становити 16 мільярдів кубометрів.

Крім того, «Газпром» більше не має наміру дотувати країни СНД, і ціна поставок газу для цих країн має розраховуватися за формулою: ціна на кордоні з Німеччиною мінус транспортні витрати.

Отже, попри всі угоди, зокрема україно-російську про 95 доларів за тисячу кубів на кордоні з Росією, такий принцип буде застосовано у відносинах з Білоруссю, Україною, Молдовою та іншими країнами СНД.

Водночас урядові Туркменії і «Газпрому» у понеділок не вдалося домовитися про постачання туркменського газу в Росію з другого півріччя 2006 року, повідомив туркменський представник, близький до переговорів. «Сторони обговорили питання, пов’язані із закупівлею російською компанією туркменського природного газу, його ціну й обсяги поставок на другу половину 2006 року і на наступні три роки», — заявив він. «Однак згоди з цих параметрів поставок газу не було досягнуто, і переговори відкладено для проведення консультацій з російським керівництвом», — додав туркменський представник.