Бізнесу необхідні прогнозовані та рівноправні правила гри, які передбачають стабільне податкове законодавство, створення умов для реінвестування прибутку в розвиток і модернізацію виробництв, рівноправну ринкову конкуренцію, захист внутрішнього ринку. Про це йшлося на нещодавньому засіданні правління Українського союзу промисловців і підприємців.

Президент УСПП Анатолій Кінах, зокрема, наголосив: «Розуміючи, наскільки висока ймовірність пролонгації поточних соціально-економічних ризиків на 2007—2008 роки і необхідність адаптації вітчизняної енергоємної економіки до незворотного підвищення ціни на енергоносії, ми готуємо позачерговий з’їзд УСПП. На ньому плануємо ретельно обговорити ситуацію в економіці та сформулювати наші пропозиції стосовно стимулювання розвитку промисловості та бізнесу, недопущення зниження конкурентоспроможності вітчизняної продукції, адаптації до інтеграційних процесів».

Анатолій Кінах також повідомив, що найближчим часом в УСПП відбудеться «круглий стіл» з питань посилення енергобезпеки країни. До розмови буде залучено широке коло експертів ринку, аналітиків, представників органів влади, наукових діячів. «Ми повинні зробити все, щоб зростання цін на природний газ мінімально впливало на конкурентоспроможність економіки і добробут населення», — зазначив він.

Найближчим часом УСПП направить в уряд та парламент пропозиції стосовно проекту бюджету на 2007 рік. На думку бізнесу, бюджетна резолюція, яку Кабінет Міністрів передав до Верховної Ради, не дає відповіді на актуальні та ключові проблеми економічного розвитку і не враховує завдань, сформульованих на початку року в посланні Президента до парламенту. Так, послання Президента передбачає посилення стратегічного розвитку економіки, інноваційної та інвестиційної діяльності. «У посланні чітко сказано: врахувати в усіх складових соціально-економічної, фінансової, бюджетної політики країни необхідність вирішення нагальних проблем, відновити економічні стимули для інвесторів у вільних економічних зонах, технопарках, створити умови прискореної амортизації основних фондів, стимули для реінвестування прибутку підприємств у розвиток, технічне і технологічне оновлення виробництв. Як бачимо, жодне з цих питань в резолюції не відображено», — зазначив лідер УСПП. А. Кінах додав, що всі пропозиції бізнесу будуть спрямовані на посилення стратегії розвитку, в основі якої —підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції, посилення захисту внутрішнього ринку.

Анатолій Кінах також повідомив, що УСПП наполягатиме на доопрацюванні та прийнятті Податкового кодексу, низки законів України про внесення змін до закону про податок на додану вартість (стосовно відшкодування з бюджету і податкових векселів), про оподаткування прибутку підприємств, про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо створення необхідних передумов використання лізингу, про спрощену систему оподатковування, обліку і звітності суб’єктів малого підприємництва, про основи державного нагляду і контролю в сфері господарської діяльності, розроблених Союзом промисловців.

Не менш прискіпливу увагу УСПП приділятиме захисту прав вітчизняних експортерів. «За перший квартал 2006 року негативне сальдо торгівлі товарами становило 1 млрд. 769 млн. дол. — це, практично, показник всього 2005 року. Україна з її потужним експортним потенціалом ризикує перетворитися з держави-експортера на державу-імпортера», — наголосив Анатолій Кінах.

У свою чергу, голова правління Укрексімбанку В. Капустін зазначив, що в Україні, на жаль, фактично не існує економічних важелів і стимулів для підтримки вітчизняних експортерів. «Падіння експорту стає дедалі очевиднішим і загрозливішим для нашої економіки, а це спричиняє цілий ланцюг проблем, пов’язаних і з фінансовою сферою, і зі стабільністю гривні, й зі стабільністю курсу», — сказав він.

Об’єднуючи зусилля у вирішенні проблем, пов’язаних із падінням українського експорту, задля створення ефективного механізму підтримки і захисту вітчизняних експортерів, кредитування суб’єктів господарювання УСПП і Укрексімбанк підписали угоду про співробітництво. Відтепер підприємства-члени УСПП матимуть нагоду отримувати кредити за ставками, значно меншими порівняно зі ставками вітчизняних комерційних банків. Пріоритет надаватиметься енергозберігаючим проектам, високотехнологічним та інтелектуальним галузям.