На ім’я Верховної Ради України п’ятого скликання та її підготовчої депутатської групи надходять численні звернення від ветеранських та інвалідних організацій, воїнів-інтернаціоналістів з проханням і вимогою зберегти у структурі Верховної Ради п’ятого скликання Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

«Миколаївська обласна рада ветеранів негативно сприйняла висловлювання деяких депутатів щодо ліквідації Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів або злиття його з іншим комітетом. Ми категорично проти таких дій і просимо не допускати цього», — йдеться у зверненні.

«Від імені 650 тисяч ветеранів Луганщини просимо і переконані, що народні обранці парламенту нинішнього скликання проявлять мудрість, прислухаються до голосу ветеранів України і збережуть зазначений профільний комітет у структурі Верховної Ради».

«Ми, люди з певними фізичними обмеженнями та життєвими негараздами, переконалися, що саме цей комітет не на словах, а на ділі відстоює наші інтереси, постійно тримає руку на пульсі нашого життя. Саме в цьому комітеті ми знаходимо підтримку і розуміння у всіх питаннях», — сказано у зверненні організації інвалідів Дніпропетровської області.

Ветерани та інваліди Тернопільщини просять Верховну Раду не тільки створити парламентський Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, а й домогтися, щоб до його складу ввійшли депутати — представники усіх фракцій, усіх політичних сил.

Аналогічні пропозиції, прохання і вимоги містяться у майже 150 ветеранських та інвалідних зверненнях практично з усіх регіонів України.

P. S. Комітет був утворений Верховною Радою України першого скликання в 1990 році.

У період діяльності Верховної Ради України четвертого скликання (2002—2006 рр.) відбулося 137 засідань комітету, на яких розглянуто 644 питання.

За поданням комітету Верховною Радою розглянуто 173 законопроекти, з них 64 прийнято в цілому, ухвалено 94 постанови.

За кількістю прийнятих законів комітет посідає сьоме місце серед 24 комітетів Верховної Ради України.

Проведено 45 конференцій, семінарів, «круглих столів» з питань пенсійної реформи, соціального захисту ветеранів війни, праці та інвалідів, увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Розглянуто більше 14 тисяч листів і звернень, які надійшли на адресу комітету (друге місце серед комітетів Верховної Ради). Членами комітету і працівниками його секретаріату проведено 2,5 тисячі зустрічей з виборцями та більше 300 особистих прийомів громадян.

На пропозицію комітету в Україні встановлено День ветерана, який відзначається щороку 1 жовтня.

Головним підсумком чотирирічної діяльності комітету є те, що 14 мільйонів пенсіонерів, ветеранів та інвалідів переконалися в тому, що в єдиному законодавчому органі нашої держави є структурний підрозділ, який не на словах, а на ділі відстоює їхні інтереси.

Нині відповідні центральні органи виконавчої влади, приймаючи важливі рішення із соціального захисту зазначених категорій населення, враховують позицію Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Секретаріат Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Верховної Ради України четвертого скликання.