Євро/долар США — 1,2598

Англійський фунт/долар США — 1,8442

Долар США/японська ієна — 115,595

Долар США/швейцарський франк — 1,269

Коментар

Тенденції живуть і перемагають. Великі гроші стимулюють розвиток світового футболу, а нашого — нібито пригнічують. Вартість світових грошей змінюється залежно від намірів інвесторів, а вартість гривні нібито незмінна безвідносно до їхніх намірів. На Заході гроші роблять політику, а у нас політики роблять гроші. Там фондові індекси зростають, тут — падають наші. Навіть за очевидного зростання обсягів виробництва у промисловості та інвестицій в основний капітал.

За тиждень американський долар на світових ринках устиг досягти семимісячного максимуму щодо євро (1,2598) та ієни (115,595) у передчутті економічного зростання. І зазнати курсових втрат через відновлення зацікавленості з боку інвесторів сировиною та жорсткі коментарі босів Федеральної резервної системи США. Над економікою США нависли інфляційні хмари, які спричиняють високі ціни на енергоносії та дефіцит поточного рахунку. І залежно від того слабшав долар чи міцнішав, спекулятивно зростали або знижувалися ціни на нафту і золото, закривалися у мінусі чи в плюсі ринки Європи та Азії. Індикатор стану справ 300 найбільших європейських компаній знижується третій тиждень поспіль.

Американські ризики нагадують наші, але не більше, у кожного своя «свайба». Так, Держкомстат порадував довгоочікуваним піднесенням економіки у травні, але попит на фондовому ринку не поворухнувся. За п’ять місяців встановлено рекорд з приросту прямих інвестицій, але банкам бракує гривні. Доходи населення досягли свого історичного максимуму, проте небезпека споживчого шоку лишається. Нехай ми стоїмо з країнами Заходу на різних щаблях економічного розвитку, маємо нерозвинену фінансову інфраструктуру й вимушені тримати свою гривню подалі від світових катаклізмів у валютному коридорі, але ж торгуємо ми на зовнішніх ринках здебільшого за долари, резерви країни і заощадження громадян неабиякою мірою також зосереджені в американській валюті. За умов несформованих гілок влади тішить, звичайно, що є Нацбанк, відповідальний за стабільність національної валюти, від представників якого ні-ні та й почуєш пораду тримати заощадження в різних валютах. А днями натякнули на те, що повну конвертованість гривня здобуде не раніше 2009 року.

Нафта

Ціни на нафту почали зростати минулої п’ятниці. Липневі ф’ючерси на американську легку нафту в Нью-Йорку подорожчали перед закриттям біржі на 38 центів — до 69,88 долара США за барель. Це — типово. У Лондоні трейдери, схоже, більш оптимістично дивилися на темпи економічного попиту на сировину в США. Серпневі ф’ючерси на нафту марки Brent подорожчали на 35 центів — до 68,7 долара США за барель. На зростання цін вплинув короткоплинний рух вгору фінансових ринків у США. Нафтою марки Urals торгували цього понеділка за ціною 62,81 долара США за барель з трендом у бік зростання.