Мешканці України оцінюють стан демократії у державі як проміжний — між демократією та диктатурою. У порівнянні з 2004 роком істотно зросла кількість тих, хто вважає демократію найбажанішою формою державного устрою (від 41 до 52 відсотків). Однак чисельність невдоволених рівнем демократії в Україні зросла з 59 до 61 відсотка. За соціологічними опитуваннями, істотно зріс і рівень недовіри до Президента та уряду, а довіра до новообраного парламенту не вища, аніж до попереднього. Натомість зростає довіра наших співвітчизників до церкви, ЗМІ та Збройних сил. Це дані опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» з 1 по 11 червня 2006 року.

Про сподівання суспільства на владу говорив у своєму традиційному суботньому радіозверненні і Президент України Віктор Ющенко. «Громадяни країни очікують від українських політиків, і насамперед від нового парламенту, лише одного: нарешті припинити словесні баталії і з’ясування стосунків і приступити до роботи. Результативної, копіткої роботи на Україну», — сказав глава держави.

Зазначивши, що штучне політичне протистояння, відсутність дієздатного парламенту, його керівних органів, невизначеність із новим урядом здатні довести політичну ситуацію до критичного стану, Президент України закликав Верховну Раду невідкладно відновити роботу Конституційного Суду, завершити формування парламентської коаліції, створити новий уряд, обрати керівництво парламенту та сформувати його органи.

«Вимога Президента до майбутньої коаліції єдина — це має бути стабільна демократична більшість, яка чітко реалізовуватиме політичну угоду, яка дбатиме про добробут громадян, європейську і євроатлантичну інтеграцію України, її енергетичну безпеку, її національні інтереси», — заявив Віктор Ющенко.

Президент вкотре стверджував, що був і залишається прихильником об’єднання «помаранчевої команди». І щоб зберегти цю команду єдиною, її учасники, наголосив глава держави, не повинні зловживати методами тиску і лицемірства. «Боротьба за необмежену владу без визначення власної відповідальності — це популізм, а не політика! Країні набридли шоу, вона хоче, нарешті, побачити мудрих, професійних і зважених партійних вождів», — переконаний Президент.

Віктор Ющенко наполягає на чіткому дотриманні таких принципів формування коаліції: розподіл посад всіх рівнів повинен здійснюватися на основі результатів виборів. Тобто та політична сила, яка набрала найбільше голосів, обирає посаду глави уряду або Верховної Ради, друга і третя сили — наступні посади. Однак до коаліційного розподілу не можуть належати посади керівників відомств, призначення або погодження яких, за Конституцією, є компетенцією Президента.