Переговорний процес про створення «помаранчевої» коаліції, схоже, зайшов у черговий глухий кут. Як зазначив Роман Зварич («Наша Україна), «деякі розбіжності у межах трійки знято, але ще дуже багато залишилося». І глибина цих розбіжностей така серйозна, що, на думку Романа Зварича, «може стати бар’єром» у її створенні.

Водночас «нашоукраїнець» повідомив, що «попередні консультації з «Регіонами» завершено, тепер можна розглянути питання про доцільність переходу в переговорний режим роботи». Але це питання, за його словами, спочатку мають вирішити політичні органи окремих партій, які увійшли до блоку «Наша Україна», а також фракція. Щодо ймовірних розбіжностей між цими двома силами, то, за словами Р. Зварича, ними можуть стати питання НАТО, федералізації, а також мовне.

Натомість Блок Юлії Тимошенко запитань до коаліційної угоди не має. Про це повідомив «бютівець» Олександр Турчинов. Проте «широких, вузьких коаліцій БЮТ зі своїми опонентами формувати не буде», — заявив він. Бо це, на його думку, буде лише протистояння і непорозуміння. А «наші громадяни заслуговують на стабільну і сильну владу», — підкреслив депутат.

На коаліцію у форматі демократичних сил сподіваються й соціалісти. Як зазначив Іван Бокий, вона має бути створена не пізніше четверга-п’ятниці, інакше Президент має право розпустити парламент. Але перед цим він має зустрітися із Головою Верховної Ради і керівниками фракцій. «Голови Верховної Ради немає, а тимчасова президія не може виконувати обов’язки голови», — зауважив І. Бокий. Якщо ж обрати главу парламенту без коаліції, то це поставить хрест на самій ідеї її створення. А це також тягне за собою розпуск парламенту, додав соціаліст.

Учасник переговорної групи зі створення коаліції, член СПУ Василь Цушко повідомив, що соціалісти підтримають кандидатуру Юрія Єханурова на посаду Голови Верховної Ради України, якщо відповідна пропозиція буде внесена «Нашою Україною». Говорячи про вирішення кадрових питань у ході переговорного процесу, депутат зазначив, що соціалісти прийняли рішення і суворо дотримуватимуться позиції, про яку заявляв Президент. «Ми сказали: посади розподіляти тільки за принципами і Конституцією. Тобто першими посаду мають вибирати БЮТ, другу посаду має вибирати «Наша Україна», третю — соціалісти.

Крім того, як повідомила УНІАН керівник інформаційного управління блоку «Наша Україна» Тетяна Мокріді, на коаліційних переговорах «Нашої України», БЮТ та СПУ вдалося узгодити питання про запровадження посад державних секретарів, створення Національного бюро розслідування, а також розведення у часі виборів до Верховної Ради і місцевих органів влади. Проте досі не вироблено формули призначення міністра внутрішніх справ. Крім того, Тетяна Мокріді сказала, що переговори в рамках «трійки» триватимуть і в понеділок.

А от представниця Партії регіонів була небагатослівна. Запізнюючись на засідання тимчасової президії, Раїса Богатирьова на запитання журналістів про переговори щодо створення більшості вимовила лише одну фразу: «Працюємо, щоб вас порадувати».