Ми вже писали про те, що до послуг тих, хто залишився за межами стадіонів, не ставши власником квитка бодай на матч, організовують перегляд у різних барах і кафе. Величезні екрани встановлено на майданах міст, де відбуваються події ЧС—2006.

Але можна спокійно перебувати, як кажуть, у центрі подій, не виходячи з власного дому. Для цього треба зовсім небагато — телевізор. Десятки телеканалів у прямому розумінні живуть чемпіонатом. А канали ADF і RTL майже цілодобово ведуть репортажі і прямі трансляції геть усіх матчів.

Кваліфіковані та симпатичні коментатори і ведучі, жінки й чоловіки (зазвичай середнього і старшого віку), працюють у центральній студії. На постійному зв’язку філії, котрі є на кожному стадіоні, де відбуваються матчі світової першості. А також на вулицях і майданах міст.

Один із основних телеведучих-коментаторів — знаменитий у минулому форвард ФК «Гамбург» та збірної Німеччини, чемпіон Європи Гюнтер Нетцер. І гості в нього, як правило, також відомі — Пеле, Платіні, Марадона, Кройфф, Бобан, Просінечкі...

Гравці і тренери німецької та решти збірних, рядові вболівальники охоче йдуть на телеконтакт. Лише на лічені рекламні хвилини переривається цей чудовий показ. Хоча і в цей час на екрані — добре знайомі голова оргкомітету чемпіонату, «кайзер» Франц Беккенбауер, наставник німецької національної команди Юрген Клінсманн і більшість його підопічних. Ці симпатичні і близькі до народу люди залюбки рекламують різні товари. А ще на телеекрані з насолодою смакують шоколадками Віталій і Володимир Клички, котрих у Німеччині дуже люблять і вважають своїми.

Коли дивишся все це, чомусь не хочеться вимикати звук, як це часто виникає бажання зроби вдома, щоб урятуватися від «висококласних» вітчизняних коментаторів. Хоча в німецькій я «ніхт зер гут». Але є мова футболу, зрозуміла для всіх. Отже, телекомпенсація просто шикарна. Втім, це лише моє сприйняття. Звичайно, у когось на сказане — інша точка зору.

Ще трохи інформації про мас-медіа загалом. Висвітлювати події на кубку світу до Німеччини вирушили понад десять тисяч представників ЗМІ. Для іноземних журналістів, акредитованих на чемпіонаті, проїзд залізницею — безплатний. Показуй контролерові свою картку-акредитацію і вирушай собі в будь-яку точку Німеччини. Але в місті, будь ласка, за поїздку лише в один бік наземним метро сплачуй 2 євро 10 центів (13 гривень 65 копійок).

На кожному матчі групового раунду для журналістів передбачено 600 місць, 150 кабін для теле- і радіокоментаторів. А от на фінальному матчі (відбудеться 9 липня на берлінському «Олімпіаштадіоні») передбачаються місця для двох тисяч журналістів, що пишуть, і 200 боксів для представників радіо і телебачення...

Сльози радості та смутку...

Навіть жах бере, коли думаєш про те, що в першому матчі нам випало б грати не проти іспанців, а проти аргентинців. У матчі з командою Сербії і Чорногорії вони показали себе потужною машиною, котра на максимальній швидкості мчить з гори і трощить геть усе на своєму шляху. Ось під таку важкенну «праску» і потрапили бідолашні серби.

І нам було трохи сумно, бо в складі переможених виступали київський динамівець Горан Гавранчич та Ігор Дуляй із донецького «Шахтаря». На жаль, саме з-під цих оборонців робили влучні постріли південноамериканці, яких потужною енергетикою з трибуни підтримував сам Дієго Марадона. Він був у футболці національної збірної з величезним хрестом на ланцюжку, мов падре у церкві. Поводився не гірше, ніж хвацький уболівальник: голосно співав гімн, кричав, обурювався, радів, а в підсумку заплакав від щастя.

Не стримав сліз і воротар збірної Парагваю Альдо Бобаділья. Його команда пропустила м’яча, котрий приніс перемогу шведам, на передостанній хвилині матчу. Така собі парагвайська трагедія та й годі.

Не вийшло того, що задумалося в поєдинку проти США, в італійців. І тепер долю виходу до наступного етапу вони вирішуватимуть в останньому турі, у грі проти чехів. А футболісти Чехії стали авторами лункої сенсації, поступившись, як кажуть, учисту збірній Гани. Африканська команда, складена з чудових виконавців, показала ще й прекрасні командні дії. В разі її перемоги в останньому турі над американцями саме вона піде далі.

Цікаво, що в цій групі навіть футболісти США не втратили надії. Якщо вони виграють у Гани, а чехи програють Італії, тоді американці вийдуть до 1/8 слідом за італійцями.

А от французи не лили сліз. Однак напевно протестуватимуть, що арбітр не зарахував ще один гол у ворота корейців. Точніше, вдав, що нічого не відбулося. Після удару головою Патріка Війєра м’яч перетнув лінію воріт (це підтвердив відеоповтор), звідки його рукою вибив воротар суперника. І тепер доводь, що ти не «верблюд». Хоча і самі французи собі накапостили. Після того, як півоборонець англійського клубу «Манчестер юнайтед» Пак Чжи Сун зрівняв рахунок, сам на сам із голкіпером корейців вискочив Тьєррі Анрі і змарнував момент...

Віктор БРАНИЦЬКИЙ (з Берліна).