Унікальна колекція полтавця Олега Мороза здатна вразити не лише Паніковського

Чого тільки люди не колекціонують! Пригадуєте, в дитячі роки всі ми пройшли через «обов’язкову шкільну програму» збирання марок, значків чи етикеток від сірникових коробочок. Для декого ці захоплення залишалися на все життя, хтось переключався на речі серйозніші — монети, антикваріат, старовинні книги чи картини. А дехто й у зрілому віці несподівано ставав колекціонером. Скажімо, за колишнього дефіциту імпортних цигарок модно було колекціонувати порожні пачки від них. У ті часи це навіть могло означати, що людина має «вихід за кордон». Найоригінальнішим колекціонером, якого свого часу довелося зустріти, був колишній бухгалтер, котрий колекціонував ... рахівниці, а завершальним «етапом» тут стало зібрання кількох «поколінь» арифмометрів «Фелікс». Та найкумеднішим «колекційним випадком» була історія про те, як один початківець на весіллі власної доньки вирішив похизуватися перед гостями колекцією вин, у «житті» якої той день став останнім.

Одне слово, оригіналів ніколи не бракувало.

Та колекція полтавця Олега Мороза й на цьому тлі вражаюча. Принаймні серед тих, які можна було б зібрати в одній кімнаті, вона безперечно є ... найважчою. Ну, хоча б в Україні! Адже Олег Арсентійович колекціонує ... гирі, які так підвели знаменитого героя «Золотого теляти».

Нині в колекції викладача кафедри фізкультури Полтавської державної аграрної академії, тренера ДЮСШ «Колос» уже понад півсотні експонатів, зібраних за останні вісім років. Є тут і абсолютно унікальні речі — гирі, датовані XV—XVІ ст., гирі часів Миколи І та його наступників, починаючи з 1832 року. Сам же колекціонер стверджує, що навіть вояки Петра І для власного вишколу обов’язково використовували гирі.

Крім «віку» є в колекції й інші унікуми. Скажімо, найважча гиря важить 116 кілограмів, а найлегша — 1,8 фунта.

— Найстаріші — пудові (16 кілограмів) та двопудові, а найлегші — у фунтах, — свідчить колекціонер. — А вже після революції вагу почали позначати в кілограмах.

Важко знайти тут і близнюків за формою: є звичайні овальні, квадратні, плоскі, ромбовидні... Усіх найнесподіваніших форм!

Колекція постійно поповнюється. Адже, знаючи про захоплення Олега Арсентійовича, до пошукових справ долучаються не лише знайомі та друзі, але і його студенти та вихованці. А знайти «експонати» можна у найнесподіваніших місцях. Пригадують випадок, коли унікальну гирю виявили в погребі, де нею ... накривали діжку з квашеними огірками.

Колекціонувати гирі Олег Арсентійович розпочав не випадково. Адже він сам є кандидатом у майстри спорту з важкої атлетики та гирьового спорту, тричі ставав чемпіоном Грузії, де свого часу проходив військову службу. А після того, як у 1997 році у званні підполковника завершив військову кар’єру, почав долучати до цього й молодь: спершу працював викладачем Полтавського військового інституту зв’язку, тренуючи курсантів, потім — у Полтавській аграрній академії, де створено чудову базу для підготовки гирьовиків. До речі, на думку Мороза, і в інституті зв’язку, і в аграрній академії кадровий резерв для занять гирьовим спортом просто чудовий — ті, хто вирішив поєднати своє майбутнє з армією, так само, як і сільські хлопці — це люди фізично загартовані, звиклі до високих навантажень...

За час тренерської діяльності Олегу Морозу вдалося виховати кілька десятків майстрів спорту! Нині в нього тренуються 15 майстрів спорту та 10 майстрів спорту міжнародного класу. Його гордістю є й заслужений майстер спорту Семен Карпенко, який був чотириразовим призером чемпіонатів світу, майстер спорту міжнародного класу Валерій Дромашко та майстер спорту Олександр Передерій, які теж ставали призерами світових чемпіонатів. А найбільших успіхів досягли колишній вихованець Олега Мороза В’ячеслав Олішевко та ... Катерина Ваніна, які ставали переможцями світової першості.

До речі, й донька Олега Арсентійовича Анастасія — теж «гирьовичка», що не заважає їй і чудово грати на скрипці. Гиря й скрипка — чим не унікальне поєднання жіночих захоплень?

Що ж до колекції, то заслужений тренер України Олег Мороз вважає, що і її заслуга є в тому, що гирьовий спорт у Полтаві прогресує.

Полтава.