Таку заяву Президент України Віктор Ющенко зробив під час чергового спілкування із представниками засобів масової інформації. При цьому глава держави закликав учасників коаліційних переговорів уникати погроз, шантажу та йти на взаємоприйнятні компроміси.

Водночас, як повідомила прес-служба Президента, В. Ющенко наголосив, що зі свого боку зробить усе, «що належить зробити Президенту для того, щоб в Україні відбулася демократична коаліція, починаючи від формування того правового поля, яке потрібне для учасників переговорів, включаючи навіть певні компроміси для того, щоб та чи інша домовленість у рамках демократичної коаліції відбулася».

Торкаючись теми розподілу зон впливу та посад, глава держави знову наголосив на ключових принципах вирішення цього «технічного питання». Насамперед йдеться про врахування кількості голосів, отриманих політичними силами—учасниками переговорів на виборах. За його словами, «це перший принцип, що будувати розподіл своєї присутності у владі на базі тих мандатів, які дали люди». Наступними важливими позиціями під час поділу портфелів є відповідне почергове обрання кожною стороною своїх кадрових пріоритетів та виключення з розподілу посад, призначення, ініціювання призначення або звільнення з яких, згідно з Конституцією, належать до компетенції Президента.

«Це є положення Конституції, це не предмет компромісу. Мене дивує, що до сьогоднішнього дня є політичні сторони, які наполягають на повному квотному політичному розподілі посад, які Конституцією віднесені виключно до компетенції Президента України», — сказав В. Ющенко, зазначивши, що йдеться, зокрема, про міністрів оборони та закордонних справ, голів Служби безпеки та Національного банку.

Принагідно зауважимо, що коли б В. Ющенко погодився з цією вимогою, то порушив би норми Конституції, котра прямо і недвозначно визначає, що «Президент України не може передавати свої повноваження іншим особам або органам». Таким чином, заклик до квотного розподілу посад, які за Конституцією належать до компетенції Президента, є нічим іншим, як закликом до порушення Основного Закону.

Крім того, Президент розкритикував позицію Блоку Юлії Тимошенко, який, обравши для себе посаду прем’єр-міністра, запропонував на місце Голови Верховної Ради представника від Соціалістичної партії. На думку В. Ющенка, такий підхід не відповідає базовому принципу формування коаліції. Президент зазначив, що сьогодні він, як глава держави, «може лише заохочувати відповідні політичні сили продовжувати пошук політичного компромісу» та нагадав, що саме з метою полегшення «первинного політичного порозуміння» при розподілі посад пропонував лідеру СПУ Олександру Морозу посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони. «На жаль, ця пропозиція не була зустрінута із розумінням. Сьогодні сформована політика шантажу, тиску навколо продовження політичних переговорів і консультацій», — констатував Президент. В. Ющенко ще раз закликав політичні сили, які перемогли на парламентських виборах, «бути реалістами, не розхитувати човен там, де відбуваються знакові для української нації процеси» та нести повну відповідальність за свої зобов’язання, в тому числі й стосовно створення парламентської коаліції.